Is het opwarmen van rijst gevaarlijk?

Vrouw bakt rijst op in een koekenpan
Getty Images

Op TikTok en andere sociale media zie ik video's en berichten voorbij komen waarin wordt gezegd dat het opwarmen van rijst gevaarlijk kan zijn, zelfs dodelijk. Ze noemen het ‘Reheated Rice Syndrome’. Wat is hiervan waar? Kan het echt gevaarlijk zijn?

Patricia

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Als je rijst te lang buiten de koelkast laat staan of niet koud genoeg bewaart, dan kan daar een bepaalde bacterie in voorkomen: de bacterie Bacillus cereus. Ook in pastagerechten, eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn kan deze bacterie voorkomen.

Bacillus cereus

De bacterie Bacillus cereus kan sporen vormen die goed kunnen overleven en hittebestendig zijn. Sporen zijn bacteriecellen in een soort slaapstand. Als je rijst opnieuw opwarmt, kunnen deze sporen dat overleven en zich later weer ontwikkelen tot bacteriën. In kleine aantallen is de bacterie ongevaarlijk, maar van grotere aantallen kun je een voedselvergiftiging krijgen. Klachten zijn vaak buikpijn, misselijkheid, braken en diarree. De klachten kunnen snel komen na het eten van een besmet product, maar zijn vaak na 1-2 dagen weer over.

Naar schatting worden jaarlijks ongeveer 50.000 Nederlanders ziek worden van Bacillus cereus. Dodelijke gevallen van deze bacterie zien we eigenlijk nooit. Je kunt dus inderdaad ziek worden door gekookte rijst die te lang buiten de koelkast bewaard wordt - net als dat geldt voor andere restjes - maar dodelijk zal het niet snel zijn.

Hier kun je zelf op letten bij het bewaren van restjes:

Om te voorkomen dat je ziek wordt van restjes eten, dan kun je op de volgende dingen letten:

  • Koel restjes snel terug. Zet ze in ieder geval binnen 2 uur in de koelkast, en het liefst eerder. Heb je een grote hoeveelheid? Dan kun je het sneller laten afkoelen door het bijvoorbeeld eerst in een bak koud water te zetten. Restjes zijn in de koelkast 2 tot 3 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren? In de vriezer zijn restjes 3 maanden houdbaar.
  • Zorg dat je koelkast op 4 °C staat. 
  • Verhit eten goed voor gebruik. Bij het opwarmen in de magnetron is het belangrijk het gerecht tussendoor goed te roeren, zodat het door en door warm is.
  • Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje 1 keer opgewarmd en blijft er alsnog van over? Gooi dat eten dan weg.
  • Wees voorzichtig met het nogmaals opwarmen van gerechten van Chinees-Indische (afhaal)restaurants. Heeft het langer dan 2 uur buiten de koelkast gestaan? Warm het dan niet nogmaals op, maar gooi het weg.

Meer over bewaren en invriezen lees je in dit artikel: 8 meestgestelde vragen over invriezen

Weten waar en hoe je producten het beste kan bewaren? Gebruik de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Hierin vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten en krijg je handige bewaartips. 

Pascalle Stijger werkt als woordvoerder en redacteur bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.