Zo gezond is havermout

Volkoren is goed voor je cholesterol

Havermout
Getty Images

Havermout - die 'basic'geplette vlokjes - zijn verre van eenvoudig. Ze staan bol van de goede voedingsstoffen. En het meest bijzondere ingrediënt in havermout is de vezel. Hoe gezond havermout is?

Wat is havermout?

De naam zegt het al: havermout wordt gemaakt van haver. De minst bewerkte vorm van haver zijn havergrutten. Havergrutten moeten heel lang koken voor je ze kunt eten. Daarom eten de meeste mensen liever havervlokken of havermout. Havervlokken zijn niets anders dan geplette haverkorrels. Als ze dan ook nog geknipt worden, heb je havermout. Havermout en havervlokken worden soms voorgestoomd om de bereidingstijd verder te verkorten.

Voor je cholesterol

Doordat havermout (en ook grutten en vlokken) van de hele haverkorrel wordt gemaakt, hoort het bij de volkoren graanproducten. Van volkoren graanproducten is bekend dat er veel gezonde vezels in zitten. Bij haverproducten heten die bètaglucanen. Dit zijn oplosbare vezels. Ze nemen in de darmen veel vocht op en binden ondertussen ook nog wat cholesterol, galzouten en vetzuren. Door dat binden van cholesterol daalt het cholesterolgehalte van het bloed, en dan met name het ongunstige LDL-cholesterol. Omdat aangetoond is dat bètaglucanen het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen, heeft de Europese Voedselautoriteit (EFSA) er in 2011 een gezondheidsclaim voor goedgekeurd. Die gezondheidsclaim voor bètaglucanen mag op de verpakking staan als het product minimaal 1 gram bètaglucaan per portie levert. Dat is bij havermout het geval: een portie van 40 gram havermout (de hoeveelheid die gemiddeld in een bordje pap gaat) levert namelijk 1,6 gram bètaglucanen. Overigens is het wel zo dat de voeding dagelijks 3 gram bètaglucanen uit haver moet bevatten wil je van het cholesterolverlagende effect kunnen profiteren. Niet alleen dat bordje havermoutpap eten dus, maar bijvoorbeeld ook havermoutpannenkoekjes en -koekjes.

Voor je bloedglucose en hongergevoel

De oplosbare vezels in havermout nemen niet alleen in de darmen vocht op, ze gaan in de maag al aan het werk. Daar zwellen ze al op waardoor je lang een gevuld gevoel houdt. Dat maakt dat je na een kommetje yoghurt met wat fruit en havermout de hele ochtend vol zit en makkelijk van de tussendoortjes af kunt blijven. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen. Zo ontstaat er geen snelle piek in het bloedglucosegehalte en de energie wordt langzaam afgegeven aan het bloed. Zo voel je je langer energiek en krijg je geen energiedip. Daarnaast verbeteren de bètaglucanen de insulinegevoeligheid en ook dat is gunstig voor het op peil houden van de bloedglucose. Van een smoothie met havermout stijgt je bloedglucose dus minder snel dan van een smoothie zonder havermout.

Voor je lijn

Reden 1 waarom havermout goed is voor je lijn, is omdat het je een gevuld gevoel geeft doordat de vezels al opzwellen in je maag. Maar daarnaast levert een kommetje havermoutpap je ook relatief weinig calorieën. Een vergelijking: twee sneetjes volkorenbrood met halvarine, 1x kaas en 1x appelstroop en een beker halfvolle melk levert je 380 calorieën. Een bordje havermoutpap van 40 gram havermout met halfvolle melk, een sinaasappel en een kop thee levert je 315 calorieën. Dat scheelt. Bovendien heb je na die boterham waarschijnlijk sneller honger.

En verder...

Tot slot bevat havermout heel wat vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit bijvoorbeeld veel ijzer en B-vitamines zoals B1, B6 en B11 in. Omdat je havermout vaak eet met een zuivelproduct krijg je bovendien ook eiwitten, calcium en vitamine B2 binnen. Wees nou eerlijk dat had je toch niet verwacht van zo’n simpel vlokje?

Probeer deze recepten met havermout eens:

Dit artikel is geschreven door Christel Vondermans. Christel is diëtist. Ze geeft graag praktische adviezen en begrijpelijke uitleg, zodat een gezonde leefstijl voor iedereen een stukje haalbaarder en leuker wordt.