Gratis e-book: Alles wat je moet weten over de overgang

Herken overgangs-signalen

overgang
Getty Images

Met de overgang is iets merkwaardigs aan de hand. Elke vrouw krijgt ermee te maken. En toch blijven de meeste vrouwen het hele verhaal een beetje voor zich uit schuiven. Geen tijd voor. Nog niet aan toe. Dat overkomt alleen anderen, maar mij niet. Tot ze er ineens middenin blijken te zitten. Zelfs dan worden de signalen lang niet altijd herkend. In dit gratis e-book lees je alles over deze nieuwe levensfase.

Dat overgangssignalen niet altijd meteen herkend worden is logisch, want die eerste signalen kunnen behoorlijk subtiel zijn en verdacht veel op andere gezondheidsproblemen lijken. De symptomen ontstaan bovendien in een levensfase die vaak nogal turbulent is en waarin de spreekwoordelijke ballen allemaal tegelijk nogal hoog in de lucht worden gehouden. Pas als alle seinen op rood staan, en de symptomen onmiskenbaar (opvliegers, nachtzweten), valt het kwartje.

Je bent een derde van je leven postmenopauzaal

Gemiddeld ben je tussen de 40 en de 60 jaar als je in de overgang zit. Van een vrouw van 45 jaar weet je het vrijwel zeker. De groep vrouwen in de overgang is dus royaal vertegenwoordigd (zo’n 2 miljoen Nederlandse vrouwen zijn momenteel tussen de 45 en 60 jaar namelijk). Met de huidige gemiddelde levensverwachting van 83,3 jaar voor vrouwen, en een gemiddelde menopauzeleeftijd van 51,3 jaar, ben je 30 tot 40 procent ofwel een derde van je leven postmenopauzaal.

Niet iedereen ervaart in die periode overgangsklachten. Zo’n 20 procent heeft nergens last van. Daar staat tegenover: 80 procent van de vrouwen ervaart ze wél; 1 op de 3 heeft zelfs zoveel last van de overgang dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt en 15 procent van de vrouwen heeft na 10 jaar nog steeds klachten. Het goede nieuws: aan vrijwel alle overgangsklachten is iets te doen. Maar dan moet je ze natuurlijk wèl herkennen, bespreekbaar maken en aankaarten bij bijvoorbeeld een arts. In dit e-book een minicursus overgang. Je downloadt 'm hieronder gratis.

Blijf of de hoogte van het laatste nieuws en de aanbiedingen en ontvang direct gratis het e-book: Alles wat je moet weten over de overgang in je mailbox! Ontvang je onze nieuwsbrief al? Vul dan het e-mailadres in waarop je de nieuwsbrief krijgt. Controleer ook je e-mailadres voordat je op verzenden drukt. Het receptenboekje wordt gemaild en komt anders niet aan.

Meer lezen over de overgang?

We hebben meerdere handige downloads over de overgang voor je, waarin je het antwoord op al die vragen vindt. Zoals een aantal aantrekkelijke digitale magazines met praktische hulp en handige tips. En e-books, die dieper ingaan op bepaalde onderwerpen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met (werk)stress tijdens de overgang, wat doet de overgang met je seksleven? En welke overgangsklachten zijn er nog meer, naast die bekende opvliegers?

Al onze overgangs-downloads

Auteur