Liever ineens een halve taart of elke dag een stukje?

Getty Images

Als je na een verjaardag een halve taart over hebt, eet je die dan het beste dezelfde dag nog op, of liever iedere dag een stukje?

Janine

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

Alle calorieën die je te veel eet zorgen ervoor dat je in gewicht aankomt. Het maakt niet uit of je 4 dagen 300 kilocalorieën te veel eet, of op 1 dag 1200 kilocalorieën te veel. Eet je meer calorieën dan je verbrandt, dan kom je aan.

Veel calorieën

Eet je alle overgebleven taart in één keer op, dan levert dat zoveel calorieën dat er voor die dag voor het gewone eten weinig ruimte over is. Bovendien is het voor veel mensen geen garantie dat de volgende dag niet meer wordt gesnoept. Wat dat betreft, kun je beter één stukje taart per dag eten.

Aan de andere kant: Eet je iedere dag een stuk taart dan wen je eraan om op een bepaald moment van de dag een stuk taart te eten. De extra energie uit snacks compenseer je meestal niet door later op de dag minder te eten. Hierdoor leidt het dagelijks eten van snacks tot een te hoge calorieinname en uiteindelijk tot overgewicht.

Uitzondering

Kortom: Zowel een halve taart in één keer als iedere dag een stuk taart, past niet in een gezonde voeding. Taart is een traktatie dus dat eet je niet dagelijks maar bij uitzondering. Een stuk taart bevat te veel calorieën, verzadigd vet en suiker om iedere dag te eten.

Het beste eet je iedere dag volgens de Schijf van Vijf. Als je eet volgens de hoeveelheden aangegeven bij de Schijf van Vijf voor jou, dan heb je nog ruimte om iets erbij te eten. Bij voorkeur doe je dat ook met gezonde producten, zoals een extra stuk fruit, of een extra boterham. Af en toe iets te snoepen kan, maar houd de portie klein. Een klein extraatje is minder dan 110 kilocalorieën.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.