dinsdag, 17 mei 2022

Kun je squats doen bij artrose?

Beste Mark,

In januari van dit jaar is er artrose geconstateerd (Mri) in mijn linker heupgewricht. Ik trainde en train 4 a 5 x per week in de sportschool, vooral krachttraining. In hoeverre kan ik squats blijven doen? Ik heb tijdens het trainen nauwelijks pijn, echter ik durf niet te zakken tot 90 graden. Ik train met maximaal 60 kg (stang incl gewicht).
Ron

Mark Chen, fysiotherapeut

Hi Ron,

Goed dat je de vraag stelt, want er heerst nog steeds een hoop onbegrip over artrose en de implicaties die daar het gevolg van zijn. Het is namelijk helemaal niet gezegd dat je pijnlijke klachten gaat krijgen van deze constatering. Sterker nog , het zou goed kunnen dat deze artrose al lange tijd aanwezig is zonder dat je dit hebt doorgehad. Hier is een eerder artikel dat hier iets dieper op ingaat.

Mijn advies zou zijn om op geleide van pijn /ongemak gewoon door te gaan met krachttraining. Daarnaast zou ik de beweeglijkheid van de heup eens goed onder de loep nemen. door de beweeglijkheid van het gewricht te optimaliseren, kun je namelijk de druk veel beter verdelen. Het zou mij niet verbazen als je daar enorm veel winst uit zou halen!

Ik ben onlangs begonnen met een video serie over heup oefeningen, dus hou de youtube-pagina in de gaten!

Groetjes,

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.