Hoe stretch je je rugspieren?

Getty Images

Ik heb met veel interesse het artikel over stretchen gelezen, maar ik kon geen oefening vinden lage rugspierpijn boven de heup en vanaf de heup tot de schouderbladen. Hoe pak je deze spieren aan? Kan dit met een foamrol?

Pieter

Mark Chen, fysiotherapeut

Leuk dat je het artikel over stretchen met interesse hebt gelezen. Ik zie verschillende vragen, ik zal ze afzonderlijk beantwoorden.

Met "lage rugspierpijn boven de heup tot aan de schouderbladen" ga ik er vanuit dat je de "kabels" bedoelt die parallel aan je ruggengraat omhoog lopen. In dat geval raad ik je aan het volgende te doen:

Getty Images

Pak een bal (een tennisbal kan, een lacrosseball is beter) en ga op je rug op de grond liggen. Leg je benen op een verhoging, zoals een stoel bijvoorbeeld.

Getty Images
Plaats de bal op de spier, zo'n 1 tot 3 centimeter van de ruggengraat vandaan. Je beginpunt is net boven het bekken (zie foto). Laat je rustig op de bal zakken en masseer de spier door je lichaam rustig te bewegen. Je kunt dit doen helemaal tot aan de schouderbladen.
Getty Images
Ná het ontspannen van de spier breng je hem op lengte door je volledige rug, van hoofd naar onderrug, rustig voorover te buigen vanaf stand (wederom, zie foto).

Deze combinatie is perfect om de genoemde spieren aan te pakken.

Foamrol

Voor de foamroltechniek verwijs ik je graag naar het e-boek wat ik onlangs heb uitgegeven. Je kunt het gratis downloaden.

Heel veel succes en ik hoor altijd graag of je er wat aan hebt gehad!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.