Pijn in rug en nek na werkweek

Getty Images

Op vrijdag aan het eind van de dag heb ik vaak een zeurende pijn tussen mijn schouderbladen, soms ook in mijn armen of nek. In het weekend trekt die pijn weer weg, dus ik denk dat het op werk ontstaat. Ik zit bijna de hele dag achter de computer. Heb je tips hoe ik die pijn kan voorkomen?

Linda

Mark Chen, fysiotherapeut

In je vraag lijkt een duidelijke connectie te bestaan tussen je werk en je klachten. Waarschijnlijk loont het de moeite om je werkplek eens na te kijken. Is alles ergonomisch afgesteld? Wat is je houding tijdens je werkzaamheden?

Werken achter een computer heeft een slechte reputatie, en terecht. Het lokt bewegingen uit die ongunstige effecten hebben op de manier waarop je lichaam wordt belast. Het hoofd gaat naar voren, de nek krijgt een geforceerde knik, de schouders worden opgetrokken en komen vaak naar voren, de bovenrug zakt in en de onderrug volgt. Stuk voor stuk zijn deze “foutieve” bewegingen slecht voor je. Opgestapeld kunnen ze desastreus genoemd worden.

Mocht dit incidenteel gebeuren, kan het lichaam dit prima aan. Maar uren achter elkaar, meerdere dagen per week, jaren achter elkaar, is een ander verhaal. Bewegingspatronen slijpen erin en worden langzaam standaard onderdeel van je houding. Vroeg of laat horen hier klachten bij.

Laat alles dus eens nakijken door iemand die er verstand van heeft. Zorg er daarnaast voor dat je bewust wordt van je eigen houding. Verval niet in een “makkelijk” patroon maar ga er tegenin. Dit kan uitstekend gedaan worden door pauzes te nemen waarin je het patroon omdraait. Dus oefeningen waarin de nek recht wordt getrokken, de schouders naar achter gaan en de houding actief en rechtop gehouden wordt. Je kunt dit wat makkelijker maken voor jezelf door post-its op te hangen en er zijn speciale programma’s te downloaden die je helpen herinneren pauze te nemen. Maar uiteindelijk komt het aan jezelf aan, je zal het zelf moeten doen!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.