Wat doe ik tegen gespannen rugspieren?

Getty Images

Ik ben 62 jaar en doe graag aan sport, maar ik heb sinds ik een paar jaar geleden aan mijn rug geopereerd ben vaak last van gespannen rugspieren. Zo voel ik ze als ik lang op een stoel zit, sta of wandel.
Ik kan gelukkig nog fitnessen (crosstrainen, wandelen op de helling, fietsen en een beetje met gewichten werken.) Ik krijg echter steeds vaker last van mijn rugspieren die zich opspannen en pijn doen. Wat zou ik kunnen doen om dit te verhelpen?

Pierre

Mark Chen, fysiotherapeut

Wat vervelend dat je al zo lang last hebt van terugkomende rugklachten. In de meeste gevallen is dit namelijk helemaal niet nodig. Uiteraard hangt dit af van de procedure die je bent ondergaan, het resultaat en de nazorg daarvan.

Het is voor mij erg lastig om een goed advies te geven over de zorg voor je rug aangezien ik daar wat meer details voor nodig zou hebben.

Druk op de wervelkolom

Er valt me wel direct iets op aan de activiteiten die je aangeeft. Ze hebben iets gemeen: ze plaatsen allemaal druk op de wervelkolom (crosstrainen/wandelen) óf verhogen spanning (met gewichten werken).

Het lijkt me daarom een goed idee om daar een verandering in te brengen. leg de focus eens een tijdje op spanningverlagende oefeningen en oefeningen waarbij een trekkracht op de wervelkolom inwerkt.

Yoga

Voor het eerste doel kun je hierbij denken aan lichte yoga poses, de 'childs pose' is hier een uitstekend voorbeeld van. Als je rug draaibewegingen toelaat kun je ook daar wat bewegingsvrijheid mee creëren.

Oefeningen voor rug

Ook voorwaarts over een fitnessbal liggen kan een hele prettige oefening zijn om de gehele strekketen van de rug wat tot rust te laten komen. Mocht je sterk genoeg zijn om je eigen gewicht te houden, dan is 'uithangen' aan een stang het uitproberen waard.

Probeer dan ook daadwerkelijk de spieren in je romp te ontspannen. Zo kan de trekkracht op je wervelkolom terecht komen. Vraag in je sportschool even om begeleiding bij deze oefeningen, de uitvoering luistert namelijk best wel nauw.

Dry needling

Dry needling zou een goede behandelmogelijkheid kunnen zijn voor je. Lees ook even dit artikel als je meer over de behandelmethode wil weten en zoek vervolgens een therapeut die je hiermee kan helpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.