maandag, 4 juli 2022

Twijfel of ik klaarkom

Ik weet niet zeker of ik kan klaarkomen. Heel vaag trekt mijn vagina zich een paar keer samen, maar dat is echt maar een beetje en duurt ongeveer 10 seconden. Hoort het niet veel heftiger te zijn? Vlak voor ik dat punt bereik, verlies ik urine. Op internet lees ik zowel dat daar niets aan te doen is als dat je het kunt verminderen door je bekkenbodemspieren te trainen. Wat is waar?
Anneke

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Als je twijfelt of je nu wel of geen orgasme hebt gehad, dan heb je het waarschijnlijk niet gehad. Als je een orgasme krijgt kan je er niet omheen. Dat voel je. Een orgasme is een ontlading van seksuele spanning in je lichaam.

Voor de één is het een hele heftige ervaring waarbij het door het hele lichaam gevoeld wordt, en bij de ander is het een heel vluchtig gevoel. Bij een orgasme neemt het lichaam het even over. Je kunt niet meer terug en laat het over je heen komen. Als je sterke bekkenbodemspieren hebt, kun je het orgasme intenser maken.

Bekkenfysiotherapeut

Wat betreft je tweede vraag: ook bij ongewild urineverlies is het raadzaam deze spieren te trainen. Het lijkt me raadzaam dat je naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut gaat met de vraag of bekkenbodemreëducatie het probleem kan oplossen. Deze fysiotherapeut kan je gerichte oefeningen leren.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.