Mogen jonge kinderen melatonine gebruiken?

Getty Images

Mijn dochter van 3 jaar slaapt nog in een ledikantje. Sinds een paar maanden slaapt ze niet meer door, ze wordt soms wel 12 keer per nacht wakker. Ze begint met lief 'mama' roepen, maar voor je het weet, gaat de sirene aan... Als we naar haar toe gaan is het goed en gaat ze weer liggen, maar een halfuur later begint het opnieuw. Zou melatonine kunnen helpen? Of is een peuterbed de oplossing?

Linda

Carole Lasham, kinderarts

Melatonine is zeker geen optie. Het is eventueel een mogelijkheid voor oudere kinderen en pubers en bij ADHD, maar een jong kind zoals jouw dochter mag je absoluut geen melatonine geven. Misschien helpt een peuterbed, maar de kans bestaat ook dat ze dan uit bed komt als ze wakker wordt.

Geen aandacht geven

Het is belangrijk voor je dochter dat ze leert dat ze in bed moet blijven en weer gaat slapen. Ga elke keer naar haar toe, maar geef geen positieve aandacht en doe het licht niet aan. Zeg even "mama is hier, ga maar lekker slapen" en ga weer weg. Blijf minstens 3 minuten weg. Roept ze weer (en dat zal zeker gebeuren), ga dan weer naar haar toe, maar geef haar geen aandacht. Laat weten dat je er bent en vertrek weer. Houd dit consequent vol en ze zal uiteindelijk leren om zelf weer in slaap te vallen.

Consequent blijven

Het is moeilijk om dit vol te houden, zeker als je moe bent en zelf wil slapen. Het is belangrijk om heel consequent te blijven, hoe hard ze ook huilt of roept. Help je hulp nodig bij deze aanpak, dan kun je te rade gaan bij het consultatiebureau of een orthopedagoog. Zij kunnen je hierbij ondersteunen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.