maandag, 25 januari 2021

Help, hoe begin ik weer met sporten?

Ik wil graag je advies. Ik ben 58 jaar en ben sinds een jaar gestopt met drinken (witte wijn) en helaas daarna aangekomen. Ik rook, mijn lengte is 1 meter 64 en weeg nu 78 kilogram. Ik woog altijd rond de 70 kilogram. De laatste twintig jaar heb ik nooit meer aan gesport gedaan. Ik voel me daar niet prettig bij en overweeg nu om te gaan sporten, maar hierbij graag je advies.

Natuurlijk kan ik naar een sportschool gaan maar zie dit niet zo zitten; een school met vaak veel jongeren die bezig zijn met hun spierballen en keiharde muziek.

Het liefst zou ik willen dat mijn spieren weer wat soepeler worden en mijn houding en conditie beter. Ik merk dat ik na een kwartier lopen ik al flink loop te hijgen, daarnaast is mijn houding waarschijnlijk ook niet goed, want ik krijg vaak pijn tussen mijn schouderbladen.

Ik hoop dat je me wat tips kan geven. Alvast bedankt.
Joke

Mark Chen, fysiotherapeut

Het liefste zou ik je visie met betrekking tot een sportschool bijstellen. Ik begrijp heel goed dat het overweldigend kan zijn om voor het eerst een sportschool binnen te gaan, maar ik denk, dat als je je er eenmaal thuis voelt, een hoop van de vooroordelen weg zullen vallen.
 
Ook ik heb die ervaring gehad, op mijn 16e, toen ik voor het eerst naar de sportschool ging. Met mijn 'mini-gewichtjes' stond ik daar dan tussen de 'grote jongens'. Ik vond dat heel ongemakkelijk en ik voelde me enorm bekeken. Maar al snel werd er tegen me gepraat, kreeg ik tips en begon ik me steeds meer op mijn gemak te voelen. En ik werd natuurlijk fitter!
 
Een aantal jaren later kon ik het andersom doen, en nieuwe leden wat op hun gemak stellen, als instructeur maar ook als sporter. Een mooi iets, toch? Fitness blijft naar mijn mening één van de snelste en effectiefste manieren om gericht aan je gezondheid te werken. En die drempel overstappen is misschien even lastig, maar het uiteindelijk zeker waard.

Personal trainer

Eventueel is het inschakelen van een personal trainer dan ook een goeie optie. Die zal het gehele proces wat vergemakkelijken en een op maat gemaakt schema kunnen maken, waar je houdingsproblematiek direct mee getackeld kunnen worden. Natuurlijk is het moeilijk voor mij om te bepalen hoe groot jouw drempel is.

Yoga

Daarnaast zijn gelukkig er tal van andere sporten om fit en soepel te worden. Yoga is dan bijvoorbeeld een optie die mij direct te binnen schiet. Een prachtige vorm van bewegen die gericht is op stabiliteit, houding en lenigheid in het gehele lichaam.

Het is ook een sport die goed aangepast kan worden op het individu, waardoor het toegankelijk is voor iedereen. Ook vermoed ik dat de kans op het treffen van harde muziek en spierballenkwekers een stuk kleiner is.

Wandelen

Last but not least, onderschat wandelen niet. Je geeft aan dat je na een kwartier begint met hijgen. Misschien is het een optie om te beginnen met elke dag een kwartiertje te gaan wandelen? Als je na een aantal dagen merkt dat je niet meer hijgt, kun je dat bijvoorbeeld elke week met vijf minuten uitbreiden. Voor je het weet loop je een half uur zonder onderbreking. Als er eenmaal een start gemaakt is en vooruitgang zichter wordt, volgt vanzelf de motivatie om door te zetten.

Het is letterlijk een kwestie van de eerste stap zetten. Succes, en ik hoop dat je een sport vind die bij je past.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.