Met welke oefeningen versterk je je kruisbanden?

Getty Images

Gisteren ben ik bij de huisarts geweest vanwege een geïrriteerde voorste kruisband aan de linkerknie. Een paar maanden geleden had ik dezelfde klachten. Ze adviseerde om oefeningen te doen om deze band te versterken. Wat voor oefeningen kan ik het beste doen?

Geert

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend van je knie! Gelukkig zijn de opties om je knie sterker te maken veelvuldig en enorm effectief. Hierbij even een kleine kanttekening,  je kunt de kruisband zelf niet versterken. We versterken in plaats daarvan alles eromheen. Denk hierbij aan de kracht van de spieren en het gewricht, maar ook zeker de stabiliteit, lenigheid en uithoudingsvermogen.

Voor zo'n trainingsprogramma zijn makkelijke, maar ook zeer moeilijke oefeningen beschikbaar. Het is dus belangrijk dat je bij aanvang van een trainingsprogramma goed kijkt naar welke oefeningen geschikt zijn voor jouw situatie. Begin eens met een kijkje op Kniecare van mijn collega Joris de Wildt. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van knieën en zal je zeer zeker op weg kunnen helpen!

Veel succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.