Wat kan ik doen aan het hypermobiliteitssyndroom?

hypermobiel
Getty Images

Ik ben er sinds kort achter gekomen dat ik het hypermobiliteitssyndroom heb. Wat zijn de beste oefeningen om mijn lichaam goed bij te houden? Wat is het beste om te doen? Welke middelen kunnen mij helpen in het dagelijkse leven?

Priscilla

Mark Chen, fysiotherapeut

Een hele goede vraag en toevallig één die ik kort geleden nog tegen ben gekomen. Deze dame had al meer dan 10 jaar klachten vanwege hypermobiliteit, zelfs terwijl ze het advies wat ze had gekregen, braaf had uitgevoerd. "Niet te zwaar trainen, maar focus op laag belastende oefeningen, zoals zwemmen en yoga." Vooral yoga had ze veel plezier in, maar positieve effecten op haar klachten had het niet.

Voor mij is dat een stuk minder verassend dan voor haar met een hele simpele reden. Hypermobiliteit betekent een vergrote beweeglijkheid van de spieren en gewrichten. In die gevallen is flexibiliteit dus juist het probleem! Waarom zou je dan op yoga focusen, wat juist ontwikkeld is om de beweeglijkheid te vergroten?

Ik heb haar geadviseerd om (voorlopig) volledig te stoppen met yoga en haar volledig te focussen op stabiliteit. Zodra ze haar eigen lichaam op de juiste manier kan ondersteunen, dan is het tijd om voorzichtig weer eens met yoga te beginnen. Zij heeft voor 12 weken een kracht/stabiliteit-schema gevolgd met een sterke focus op gymnastiek, en is nu volledig klachtenvrij voor het eerst in 10 jaar. Dit kan dus met de juiste aanpak.

Daar zit uiteraard de uitdaging ook in, en je zal iemand moeten vinden die je hierin kan begeleiden. Mocht er niemand bij je in de buurt zijn die dat kan doen, dan is de nieuwe videobegeleiding die ik aanbied misschien iets voor je.

Veel succes!

Mark

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.