woensdag, 28 oktober 2020

Wat te doen aan pijnlijke schouder?

Ik ben in 1996 laparoscopisch geopereerd aan een frozen shoulder (neerplastiek), maar ik heb hier nog steeds beperkingen van en pijn. Ik heb veel therapie geprobeerd en vorig jaar negen behandelingen gehad bij een ostheopaat. De pijn heeft zich nu verplaatst naar de voorkant van de schouderkop en de voorkant van de hele bovenarm. Ik heb nordic walking geprobeerd, maar door de beperking in mijn achterzwaai weer meer pijn. Mijn schouderkop zit ergens nog steeds vast. Ik wil me niet nog een keer laten opereren en doe pijnlijke oefeningen op schouderhoogte, zoals strekken. Heb jij nog een aanbeveling of idee?
Joke

Mark Chen, fysiotherapeut

Heel vervelend te horen dat je na een operatieve ingreep nog zoveel last hebt. Allereerst wil ik even aangeven dat dit soort klachten lastig kunnen zijn om aan te pakken. Wanneer je al jaren met een beperkt functionerende schouder leeft, past het gehele systeem zich daarop aan. Er ontstaat vaak een soort domino-effect, waarbij het lichaam manieren vindt om de beperkingen te kunnen compenseren met andere lichaamsdelen.

Deze compensaties vinden typisch als eerste plaats rondom het schouderblad, maar ook de bovenrug, onderrug, elleboog en pols kunnen uiteindelijk betrokken raken.

Raadpleeg manueel therapeut

Je beste optie is naar mijn idee om een therapeut te raadplegen die zowel manueel therapeutisch als myofasciaal geschoold is. Samen met deze therapeut zul je dan een plan op moeten zetten om de dominostenen één voor één weer terug op de plek te zetten.

Een manueel therapeut zal je goed kunnen helpen met de mechaniek ín de schouder. Door mobiliserende technieken te gebruiken kan hij of zij je helpen de normale beweeglijkheid terug te krijgen.
Een myofasciaal therapeut kijkt naar hoe het gesteld is met de diverse spieren die met elkaar samen horen te werken. Ze kijken dus niet naar spieren als op zichzelf staande delen, maar als samenwerkend geheel.

Door deze twee componenten samen te pakken heb je een goede kans om alles weer op de rit te krijgen.

Contact met orthopeed

Ik ga ervan uit dat de operatie goed is verlopen. Ik kan uit je verhaal niet opmaken of er überhaupt een moment zonder pijn is geweest. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou ik zeker eens proberen contact op te nemen met de orthopeed die je in eerste instantie heeft geholpen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.