Wat te doen bij inklemmingsklachten?

Getty Images

Al sinds lange tijd heb ik tijdens het slapen last van pijnlijke bovenarmen. Het is zo erg dat ik er wakker van word. Ook overdag heb ik pijn tijdens het optillen van een theepot en het dragen van een schoudertas bijvoorbeeld. De fysiotherapeut spreekt van een inklemmingsyndroom gerelateerde slijmbeursontsteking.
Ik doe dagelijks veel oefeningen met mijn armen en schoudergewricht, nu zo'n acht weken. Ook slik ik ibuprofen om mijn pijn dragelijk te houden. Dit helpt wel, maar de klacht gaat niet over. Welk advies heb jij voor mij?

Wil

Mark Chen, fysiotherapeut

Vervelend dat je zulke forse schouderklachten hebt. Het is wel erg verstandig dat je professionele hulp hebt gezocht om van je pijn af te komen.

Inklemmingsklachten zijn erg veel voorkomende klachten in het schoudergebied. Het is een mechanische klacht die ontstaat doordat de structuren tussen de schouderkop en het schouderdak onder druk komen te staan. Er zijn meerdere structuren die kunnen ontsteken als reactie op de knelling. Dit kan de slijmbeurs zijn, maar ook een aantal spieren die aanhechten rondom de kop van de schouder of een combinatie daarvan. Om te bepalen welke structuren ingeklemd zijn, is diagnostisch onderzoek nodig.

Oorzaak

Vaak is de oorzaak van een ontsteking traumatisch, bijvoorbeeld een val of een verkeerde beweging. Ook houdingsgerelateerde oorzaken liggen regelmatig aan deze klacht ten grondslag. Obers, kappers en mensen met een kantoorbaan belasten hun schouders bijvoorbeeld vaak zwaar.

Het belangrijkste bij een ontsteking is hoe je ermee omgaat. De eerste twee weken zijn daarbij cruciaal. De schouder dient dan vooral onderbelast te worden. Bewegen mag, en is goed, maar probeer de arm dichtbij het lichaam te houden. De inklemming treedt namelijk vooral op als de elleboog op schouderhoogte komt.

Pijnstilling

Ontstekingsremmers, maar vooral ook ontstekingsremmende voeding kunnen goed bij helpen in deze fase. Als de ontsteking wat tot rust is gekomen, moet je de beweeglijkheid herstellen. Ditzelfde geldt voor de coördinatie van de gehele schoudergordel. Samen met een fysiotherapeut kun je dan de schouder weer sterk maken en voorkomen dat het je nog een keer overkomt.
 
Pas trouwens op met het gebruik van ontstekingsremmers en pijnstillers tijdens het oefenen. Doordat de pijn gemaskeerd wordt is het veel moeilijker om te bepalen wat wel en wat niet teveel is voor de schouder. En overbelasting werkt extra ontsteking in de hand.

Advies

Je geeft aan dat je al acht weken bezig bent. Wat mij betreft is dat een reden om terug te gaan naar de basis. Begin met deze vraag aan jezelf: waarom kan mijn lichaam deze ontsteking niet oplossen? Maak met je fysiotherapeut een goede analyse van de verhouding belasting-belastbaarheid en bekijk je voeding- en vochtinname eens kritisch. Pas dit aan waar nodig.

Onthoud echter ook dat het herstel best even kan duren. Zeker als de klachten al lang bestaan.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.