vrijdag, 27 mei 2022

Last van lies blijft na verrekking

Ik voetbal veel en fitness ook, maar bij trainingen heb ik vaak last van mijn lies. Twee jaar geleden is m'n linker lies verrekt en ben ik iets te vroeg gestart met trainen. Nu heb ik veel last van m'n rechter lies met trainen. Ik vind het erg vervelend tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven. Heb je tips?
Stephan

Mark Chen, fysiotherapeut

Je geeft eigenlijk zelf al grotendeels antwoord op je vraag. Je bent té vroeg begonnen met trainen. We zitten vast een wetten der natuur als het aankomt op herstel van schade in het bewegingsapparaat. Dit herstel verloopt in een aantal fases en is tijdsgebonden. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het herstel te bespoedigen, maar versnellen is niet mogelijk, alleen vertragen!

Het lijkt erop dat dit bij jou is gebeurd. Als je schade hebt opgelopen aan je spiervezels, moeten deze volledig herstellen voordat ze weer belastbaar zijn. Zeker bij sporten als voetbal, waarbij het gehele onderstel zwaar wordt belast. Te vroeg starten met trainen kan ervoor zorgen dat je klachten in stand gehouden worden of verergeren. Tijd om de belasting te verlagen dus.

Ga even langs bij een fysiotherapeut en laat je lies nakijken. Zo kun je uitsluiten dat er nog schade aanwezig is en een inschatting laten maken voor hoeveel je kunt belasten. Vaak zijn er ook mogelijkheden om delen van je lichaam te ontlasten tijdens activiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medical tape. Dit zijn de fel gekleurde stukken tape die je tegenwoordig vaak bij voetballers, lopers en zelfs zwemmers langs ziet komen ter ondersteuning bij piekinspanning. Zo kun je misschien blijven trainen zonder dat je lies constant overbelast wordt. Veel succes!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.