6 tips voor meer energie in de herfst en winter
Het is koud, nat en eerder donker. Vier van de tien Nederlanders voelen zich in de donkere en koude maanden moe en minder energiek dan in de warmte en het licht van de zomer. Zes tips om vol energie de herfst en winter door te komen.
1. Zorg voor een goede nachtrust
In de herfst wordt het 's avonds eerder donker, waardoor het slaaphormoon melatonine eerder wordt aangemaakt en je je eerder slaperig voelt. In de ochtenden is het bovendien langer donker, wat ook niet helpt om fit en energiek op te staan.
- Zorg voor een goede slaaphygiëne. Ga iedere dag op dezelfde tijd naar bed en zet je wekker ook iedere dag op dezelfde tijd, liefst ook in het weekend. Opstaan wordt daardoor veel makkelijker.
- Ga pas slapen als je moe bent. Te lang slapen kan je ook moe maken.
- Maak je slaapkamer koel en donker. Rond de 18 graden is de perfecte slaaptemperatuur.
- Bekijk je routine voor het slapengaan en kijk of er iets is dat je kunt veranderen om je slaap te verbeteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je tenminste een uur voor het slapengaan niet meer op een schermpje zit.
- Alcohol is slecht voor de slaap en hoewel je je er misschien moe door voelt en snel in slaap valt, slaap je minder diep en herstel je daardoor minder goed.
- Duik met een leeg hoofd in bed. Las een piekerkwartier in en doe een ontspannende activiteit zoals yoga of een bodyscan.
- Overweeg het gebruik van een wekker die natuurlijk licht nabootst. Zo krijgt je lichaam een signaal dat het moet stoppen met het aanmaken van melatonine.
Open je gordijnen direct als je je bed uitstapt. Alle beetjes natuurlijk licht helpen.
Een beetje extra energie?
Van gezond en gevarieerd eten maar ook voldoende bewegen, krijg je energie. Maar misschien wil je wat extra’s gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voeding? Een multi met vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en ijzer is goed voor extra energie bij vermoeidheid.
2. Ga naar buiten
In de herfst en winter speelt een groot deel van het leven zich binnen af. Maar als je weinig daglicht ziet, voel je je nog vermoeider en lustelozer. Bovendien Maakt je lichaam door daglicht vitamine D aan, ook al is dat in de herfst en winter veel minder dan in de zomer. Zorg daarom dat je buiten komt. Loop ’s middags een rondje, neem vaker een pauze voor een frisse neus, maak tijd voor een herfstwandeling in het weekend of ga iedere avond op pad voor een wandeling. Ben je als vrouw boven de 50 jaar, als man boven de 70 of heb je een donkere huidskleur? Slik dan sowieso een vitamine D-supplement.
3. Blijf in beweging
Aanvullend op punt 2: zorg voor de juiste balans tussen in- en ontspanning. Voldoende bewegen geeft namelijk bakken met energie. Dus op de bank Netflixen mag, maar probeer in ieder geval ook vijf dagen in de week een half uur te bewegen. Intensief sporten mag natuurlijk, maar een wandeling maken of op de fiets naar het werk of naar school telt ook. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je energiek voelt. Vind je het buiten te koud? Doe dan mee met Nederland in beweging, stap op je hometrainer, doe binnen oefeningen op een yogamatje of ga touwtje springen in de woonkamer.
4. Bespaar energie
Na het ingaan van de wintertijd zijn veel mensen een tijdje van slag. De wintertijd-jetlag duurt meestal een paar dagen. Ben je gewend aan de wintertijd, zorg dan voor regelmaat. Dat klinkt saai, maar uit onderzoek blijkt namelijk dat routinematige activiteiten tien keer minder mentale energie kosten dan niet-routinematige activiteiten. Je bespaart zo energie.
5. Zorg voor voldoende vitamines
Vermoeidheid en irritatie liggen in de donkere dagen op de loer. Drie B-vitamines lijken te helpen in de strijd daartegen. Vitamine B1 bijvoorbeeld, maar ook vitamine B2 en B6 lijken de stemming positief te kunnen beïnvloeden. Deze B-vitamines komen volop voor in een evenwichtige en gevarieerde voeding. Eet daarom gezond en denk vooral aan volkorenproducten en aan magere vleessoorten, kaas of melkproducten. Vooral bij een actieve levensstijl en in veeleisende periodes waarin er van alles op je afkomt kan een dagelijkse multivitamine helpen om te zorgen voor voldoende energie in je lichaam.
Lees ook: 5 vragen over paddenstoelen
6. Kies voor gezond eten
Bij kouder weer eten we vaker comfortfood. Denk aan romige pasta’s, stoof- en stampotten. Maar die zitten barstensvol koolhydraten, wat je slaperig kan maken. Kies liever voor herfstgroente of smoothies. Daarvan krijg je juist energie en ze zijn nog goed voor je weerstand ook. Weet je niet wat te maken? Download het gratis receptenboekje met lekkere herfstrecepten.