Fabels over voeding

Broodje aap verhalen

Getty Images

Over voeding doen verschillende broodje aap verhalen de ronde. Het zijn verhalen die mensen elkaar als waargebeurd doorvertellen, maar die dat in de meeste gevallen niet zijn. Is chocola bijvoorbeeld wel de oorzaak van puistjes? Wij vertellen je hoe het echt zit.

'Eén Magnum bevat net zoveel calorieën als een pakje roomboter.'

Wil je net je tanden in een lekkere Magnum zetten, is er weer iemand die zegt dat één Magnum gelijkstaat aan een pakje roomboter. Maar dit is helemaal niet waar. Je zou bijna acht Magnums moeten eten om aan dezelfde hoeveelheid calorieën te komen! Bovendien bevat een Magnum slechts 6 procent van de hoeveelheid vet in een pakje roomboter. Toegegeven, in een Magnum zit natuurlijk wel flink wat suiker. Maar zelfs met de calorieën van de suiker meegeteld, zitten er in een Magnum veel minder calorieën dan in een pakje roomboter.

'Van chocola krijg je puistjes.'

Van chocola krijg je géén puistjes. Er bestaat geen voedingsmiddel dat specifiek puistjes veroorzaakt. Puistjes krijg je door hormonen, een slechte verzorging of een slechte gezondheid. Als je gezonder eet, meer beweegt en je huid goed verzorgt, nemen vaak de hoeveelheid puistjes af.

Maar bij veel mensen ligt het toch vooral aan de hormoonhuishouding. Als je echt last hebt van acne, kun je het beste bij de huisarts langsgaan.

'Van de combinatie Baileys en tonic ga je dood.'

Baileys wordt gemaakt door whisky en room met allerlei andere smaakmakers, onder andere chocola, te mengen. Room gaat schiften als het in aanraking komt met iets zuurs, zoals 7Up, tonic of cola. Dus als je eerst een Baileys drinkt en meteen daarna een koolzuurhoudend drankje, dan zal dit in je maag gaan schiften. Dit is echter helemaal niet erg.

Als je grote hoeveelheden van deze combi drinkt, word je misschien misselijk. Maar dit komt waarschijnlijk vooral door de alcohol…

'Vis en spinazie is een gevaarlijke combinatie.'

In groenten als spinazie, sla en kool zit nitraat. Als je nitraatrijke groenten tegelijk met vis eet, wordt er in je lichaam een stofje gemaakt dat nitrosamine heet.

Bij onderzoek op ratten is gebleken dat deze stof kanker veroorzaakt. Bij mensen is dit echter nooit aangetoond. Bovendien zijn de hoeveelheden die je binnenkrijgt bij het eten van vis en spinazie onbeduidend klein.

Daarnaast bevatten groenten heel veel andere stoffen die ontzettend gezond zijn. Veel voedingsdeskundigen zeggen dan ook dat je spinazie bij de vis gewoon kunt eten.

'Van koffie droog je uit.'

Koffie zou er volgens sommige mensen voor zorgen dat je uitdroogt, maar dit valt erg mee. In koffie zit cafeïne, dat door je lever wordt afgebroken tot verschillende stoffen. Eén van deze stoffen zorgt ervoor dat je lichaam sneller vocht uitscheidt. Hierdoor moet je simpelweg meer plassen.

Dit effect wordt echter tenietgedaan door het vocht dat je binnenkrijgt wanneer je een kop koffie drinkt. Toch kun je als je dorst hebt beter voor water kiezen.

'Komkommers kosten meer calorieën om te verbranden, dan ze bevatten.'

Een broodje aap verhaal dat ook zeer hardnekkig is, is het idee dat sommige etenswaren meer calorieën kosten om te verbranden, dan dat ze opleveren. Komkommers zijn hier een populair voorbeeld van. Ondanks dat allang is bewezen dat het niet waar is.

Als op een pak met doperwtjes staat dat het 60 kcal per 100 gram bevat, dan is dat netto. Daar hoef je geen calorieën voor de verbranding vanaf te trekken. Daarnaast kost voedsel eigenlijk nooit meer calorieën om te verbranden, dan het oplevert.

Het menselijk lichaam is gebouwd om zo efficiënt mogelijk alle calorieën uit voedingsmiddelen te halen. Anders waren onze voorouders namelijk omgekomen van de honger.

Auteur