Hoe gezond is kaas?

Getty Images

Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Hoe (on)gezond is kaas?

Angela

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Kaas levert belangrijke voedingsstoffen, maar het bevat ook veel verzadigd vet en zout. Daarnaast is het ook een bron van vitamine B2 en het mineraal selenium. Verder is het rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium en zink. Kaas levert samen met de melk en melkproducten gemiddeld ongeveer 60 procent van de dagelijkse inname van calcium en 40 procent van die van vitamine B12. Zuivel en daarmee ook kaas is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland.

Vetgehalte

Naast vitamines en mineralen bevat kaas eiwitten en vetten. Deze vetten zijn vooral vetten. Het totale vetgehalte in kaas wordt aangegeven met een getal bijvoorbeeld 45+.  Dat is het percentage vet in de droge stof. De droge stof is de hoeveelheid kaas zonder water. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60 procent uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten. De volvette varianten staan dan ook niet in de bekende Schijf van Vijf. En hoe ouder de kaas, hoe hoger het vetgehalte. In oude kaas zit minder vocht er is namelijk meer water uit verdampt. Daarom heeft het meer droge stof en dus meer vet dan jonge kaas.  Als je voor oude 48+ kaas kiest, dan zit hier meer vet in dan een jonge 48+. De minder vette kazen bevatten meer calcium dan de vettere varianten. Het is dus beter om te kiezen voor 10+, 20+ en 30+ kazen.

Zout in kaas

In kaas zit ook veel zout doordat kaas een paar dagen in een pekelbad (zoutbad) ligt tijdens het bereidingsproces. Het natrium in zout vergroot de kans op een hoge bloeddruk.  En dat is een van de redenen dat het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Kazen met  2 gram zout per 100 gram of minder staan in de Schijf van Vijf.

Wat kies je voor kaas en hoeveel?

Vanwege de positieve effecten op de gezondheid staat kaas net als melk(producten) in de Schijf van Vijf. Aan volwassenen wordt geadviseerd om iedere dag 40 gram kaas te eten naast de 300-450 gram melk(producten).  Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het is gunstig voor het milieu door niet meer te nemen dan je nodig hebt. Kies bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat dus een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet te veel zout in zit. Ook hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Deze passen prima in een gezond eetpatroon.

Op de website van het Voedingscentrum staat een handige tabel met een overzicht in welke kaas hoeveel vet zit.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.