Kan drop je slaapritme verstoren?

Getty Images

Ik ben gek op drop. Kan drop mijn slaapritme verstoren? Zo ja, bij hoeveel drop?

Nuus

 
Te veel is nooit goed, ook niet bij drop. In drop zit een stofje, glycyrrhizine, dat zorgt voor de kenmerkende smaak. Door het eten of drinken van een grote hoeveelheid drop of zoethoutthee kun je vocht vasthouden en kan je bloeddruk hoger worden. Of het daardoor ook impact op je slaapritme heeft is niet duidelijk. De effecten van glycyrrhizine zijn tijdelijk. Een enkele keer te veel drop of zoethoutthee gebruiken is dus niet erg.  

Gevoeliger

Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer twintig dropjes of drie tot vier glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder. Bijvoorbeeld tien dropjes en één tot twee glazen thee. Er zijn grote verschillen in de mate waarin iemand gevoelig is voor glycyrrhizine. Vrouwen zijn gevoeliger voor glycyrrhizine dan mannen.

Risicogroepen als zwangere vrouwen en mensen met een verhoogde bloeddruk krijgen het advies om dagelijks gebruik van producten met zoethoutwortelextract te beperken. Voor kinderen geldt een maximum van ongeveer 25 gram drop. Dit komt neer op vijf dropjes per dag.

Kortom: eet smakelijk, maar met mate.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.