Bescherming tegen deltavariant pas bereikt na twee prikken

Getty Images

Mensen hebben twee prikken met de coronavaccins van AstraZeneca of Pfizer nodig om beschermd te zijn tegen de besmettelijke deltavariant van het coronavirus, maar ook dan is de afweer zwakker dan bij andere varianten, blijkt uit Frans onderzoek. Gevaccineerden die pas één prik hebben gehad zouden nauwelijks zijn beschermd.

De deltavariant, die eind vorig jaar als Indiase variant opdook in India, is intussen in veel landen dominant. De Franse onderzoekers concluderen dat deze variant heel goed in staat is om het afweersysteem te omzeilen. De antistoffen van mensen die niet zijn gevaccineerd, maar wel corona hebben gehad, werken redelijk goed tegen de alfavariant (voorheen de Britse variant). Diezelfde afweerstoffen hebben echter nauwelijks effect op de deltavariant: ze zijn vier keer zo zwak als bij de alfavariant.

Onvoldoende afweer na één prik

De onderzoekers vergeleken dat met de afweer van mensen die één prik van de coronavaccins van AstraZeneca of Pfizer hebben gehad. Bij ongeveer tien procent was de afweer in staat om de deltavariant uit te schakelen. Dat betekent dat verreweg de meeste mensen ook na één prik besmet kunnen raken en ziek kunnen worden. Wel ben je na één prik van AstraZeneca al 71 procent beschermd tegen ziekenhuisopname door de deltavariant, bij Pfizer is dit na één prik 94 procent. Dit is even effectief als bij de alfavariant.

In Nederland is de groep mensen tussen 60 en 65 jaar die het AstraZeneca vaccin kreeg net toe aan de tweede prik. En pas de helft van alle vijftigers heeft de eerste prik gekregen. Na twee doses zijn de coronavaccins wel effectief tegen de nieuwe deltavariant. Twee vaccins van AstraZeneca beschermen voor 67 procent tegen besmetting met de deltavariant en 74 procent tegen de ‘oude’ alfavariant. Bij Pfizer gaat het om een verschil tussen 88 en 94 procent.

De onderzoekers hebben geen onderzoek verricht naar de ook in Nederland toegediende coronavaccins van Janssen en Moderna.

Auteur 
Bron 
  • Nature.com