8x dingen die je met koffieprut kunt doen

Gooi nooit je koffiedik zomaar weg

Getty Images

Is koffiedik alleen om naar te kijken? Absoluut niet! De koffieprut die overblijft nadat jij je dagelijkse kop koffie hebt gezet, kun je op verschillende manieren hergebruiken. Dit zijn acht manieren waarop je koffieprut kunt recyclen.

1. Oesterzwammen kweken op koffieprut

Wist je dat je zelf oesterzwammen kunt kweken op koffieprut? De smaakvolle paddenstoel haalt veel voedingsstoffen uit restjes koffiedik. Je kunt de oesterzwam zelf kweken met behulp van een groeikit. Deze kun je aanschaffen bij een aantal oesterzwamkwekers of in sommige cadeauwinkels.

Oesterzwammen zitten vol met vitamine B2, vitamine B3 en het mineraal koper. Ze smaken heerlijk in roerbakgerechten, maar je kunt er ook paddestoelenbouillon mee maken.

2. Koffieprut bij je planten

Je koffieprut laat niet alleen oesterwammen groeien: ook je tuinplanten worden er blij van. Voor planten die van een ietwat zure bodem houden, werkt de overgebleven koffiedik als een soort mest. Planten als rozen, heideplanten, hortensia’s, aardbeien en lavendel houden van zo’n zure bodem. Ook de magnolia gaat goed met koffiedik.

3. Koffiedik verwijdert vieze geurtjes

Hangt er een vreemde geur in je auto, of blijft er een vies luchtje in de koelkast hangen, dan kan koffiedik helpen om de geur te neutraliseren. De stikstof in koffiedik maakt dat vieze luchtjes minder worden.

Hoe het werkt, is simpel: plaats een kommetje met koffiedik in een hoek van de ijskast en de geuren zullen snel geneutraliseerd worden.

4. Op de composthoop

In koffieprut zit niet alleen stikstof, maar ook mineralen als kalium, fosfor en magnesium. Dit maakt dat de overgebleven koffiedrab goed werkt bij vruchtbare compost. Gooi je koffieprut dus absoluut liever op de composthoop dan in de groene container.

5. De gootsteen reinigen met koffie

Koffieprut heeft een korrelige structuur, wat maakt dat het ideaal werkt als schuurmiddel of gootsteen ontstopper. De gootsteen reinig je door een kleine hoeveelheid koffiedik door de gootsteen te spoelen. Let op: doe dit niet te vaak of in grote hoeveelheden, want dan kan de gootsteen verstoppen.

6. Aangekoekte pannen schoonmaken

Omdat koffie zo’n schurend effect heeft, werkt het ook goed als hulpmiddel bij aangekoekte pannen. Gebruik wat koffieprut op een spons en boen hiermee de bodem van de pan goed schoon. Deze methode werkt ook goed op bijvoorbeeld het rooster van de barbecue.

7. Koffieprut werkt tegen mieren

Last van mieren in huis? Dan kan koffieprut werken. De insecten raken namelijk gedesoriënteerd door de geur van koffie. Strooi wat koffiedik rondom het looppad van de mieren om hun spoor te verstoren. Dit is een diervriendelijke manier om mieren weer uit je huis te krijgen.

8. Koffiedik kan helpen om katten uit je tuin te houden

Wanneer je het vervelend vindt dat de kat van de buren steeds in je tuin zit, zou je kunnen proberen om wat overgebleven koffieprut in de tuin te strooien. Het is voor katten niet fijn als de koffie in hun vacht blijft zitten. Als dat niet werkt, zou ook wat overgebleven citroen in de tuin kunnen leggen.

Genoeg redenen om je koffiedik dus niet zomaar weg te gooien. De koffie hergebruiken voor een nieuw kopje is overigens niet aan te raden. De smaak is dan inmiddels al verloren, dus gebruik daarvoor liever nieuwe, verse koffie.

Auteur 
  • Miriam Groot