Eén op de vijf tieners obsessie met gezond eten

Getty Images

Een op de vijf tienermeisjes is obsessief bezig met gezond eten. Dat blijkt uit een online enquête van Girlscene.nl in samenwerking met Stichting Human Concern, centrum voor eetstoornissen, onder meer dan 500 meiden rond de 18 jaar.

Veel tienermeiden zijn erg bezig met een gezonde leefstijl. Meer dan 20 procent geeft aan nooit te kiezen voor een product waar toevoegingen als geraffineerde suikers en E-nummers in zitten. 21,5 procent geeft aan in paniek te raken als ze aan het einde van de dag bedenken dat ze niet genoeg gevarieerde of waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen.

Het obsessief bezig zijn met gezond eten heeft veel invloed op hun leven. Een kwart vindt op vakantie gaan een hoge drempel omdat ze dan niet beschikken over het gezonde voedsel wat ze thuis hebben en 18,5 procent gaat zelfs liever niet naar feestjes zodat ze niks opgedrongen krijgen wat ongezond is.

Lijnen
Een ruime meerderheid let nooit of zelden op de lijn. In plaats van lijnen, letten tienermeisjes op hun eten en duiken de sportschool in om af te vallen. 70,8 procent heeft nog nooit gebraakt om overmatig eten te compenseren, maar meer dan een kwart heeft dit wel eens geprobeerd. Hoewel de meeste meiden niet aan lijnen doen, heeft 37,8 procent vaak of altijd last van eetbuien. Slechts één op de vijf meiden heeft nooit last van eetbuien.

Negatief zelfbeeld
De gezondere levensstijl staat niet gelijk aan een positief zelfbeeld. 67,2 procent van de tienermeisjes vindt het moeilijk om haar lichaam te accepteren en meer dan de helft voelt zich vaak of altijd te dik. Slechts 1,5 procent heeft geen moeite met haar lichaam. Een ruime meerderheid zegt dat uiterlijk en gewicht van grote invloed zijn op hun zelfvertrouwen.

Bron 
  • Human Concern