Heeft mijn dochtertje anorexia?

Getty Images

Mijn dochter van 6 eet zeer slecht. Tijdens het ontbijt eet ze het liefst niks en als ze al iets eet, dan is het één beschuitje met hagelslag en een glas siroop. Het brood dat ze mee krijgt naar school neemt ze onaangeroerd weer mee terug naar huis.

Het avondeten gaat wel goed: ze houdt van lof, andijvie en bruine bonen, het liefst geprakt met aardappels, jus en veel appelmoes. Ook eet ze graag vlees, maar verder lust ze niets. Ze snoept nooit, hooguit soms een stukje chips.

Vandaag zei ze dat ze niet zo dik wil worden als ik (haar vader dus). Ze zegt steeds vaker dat ze dingen niet meer lust en nu zijn er dagen dat ze overdag niets eet tot het avondeten. Moet ik me zorgen maken? Zou ze anorexia kunnen hebben.

Ronald

Herman van Tinteren, kinderarts

Op de leeftijd van uw dochtertje spreken we nog niet van anorexia. Dat is meer voorbehouden aan tieners of volwassenen bij wie het eetprobleem voortkomt uit een dieper gelegen psychisch probleem. Op zesjarige leeftijd is dat nog niet het geval omdat kinderen dan nog niet de psychologische ontwikkeling hebben doorgemaakt die nodig is om anorexia (nervosa) te krijgen.

Wel komen eetproblemen ook bij jonge kinderen veel voor. Belangrijk is daarbij de vraag of uw dochter gezond is. Zijn er bijvoorbeeld terugkerende infecties aan de luchtwegen of zijn er wellicht andere medische oorzaken te bedenken waardoor ze slechter eet? Uiteindelijk is daarbij ook de gewichtstoename iets om heel goed in de gaten te houden. In deze leeftijd groeien kinderen ongeveer 5-6 centimeter per jaar en komen ze in die tijd 2 kilogram aan in gewicht. Wanneer uw dochter dit niet haalt is het wel een reden om het eetprobleem met uw huisarts te overleggen.

Komt zij echter steeds goed aan in gewicht en is ook haar lengtegroei normaal, maakt zij een levendige indruk en is zij vrolijk eronder, dan zou ik me geen grote zorgen maken om het eten. U kunt altijd samen met een diëtist bekijken of ze voldoende alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Herman van Tinteren werkte dertig jaar als algemeen kinderarts in ziekenhuis Tergooi. Daarnaast schreef hij meerdere boeken over kindergeneeskunde. Inmiddels beantwoordt hij geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Je kunt je vraag wel stellen aan kinderarts Carole Lasham.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.