Dochter van 7 krijgt al borstjes, kan dat kwaad?

Getty Images

Ik heb een dochtertje van 7 jaar, binnenkort wordt ze 8. Ze krijgt al borstjes en er begint zich schaamhaar te vormen. Kan dat kwaad, zo vroeg?

Andrea

Carole Lasham, kinderarts:

Bij jouw dochter is er sprake van pubertas praecox, oftewel te vroege puberteit.

Bij meisjes begint de puberteit met borstontwikkeling (borstknopjes) en daarna schaamhaar, okselhaar en een groeispurt. Vanaf het begin van de ontwikkeling van de borsten tot de eerste menstruatie duurt dit proces gemiddeld 2,5 jaar. In de tijd groeit een meisje 10 à 12 centimeter. Eenmaal ongesteld, groeien meisjes slechts 6 centimeter.

Te vroege puberteit bij meisjes is gedefineerd als borstontwikkeling voor de leeftijd van 8 jaar. Dit is bij jouw dochter dus het geval.

Het is belangrijk om een kinderarts te laten bekijken of er wel of geen oorzaak is voor haar vroege puberteit. Bovendien moet er gekeken worden of je dochter het mentaal aankan en wat voor invloed het heeft op haar uiteindelijke lengte. Er zijn mogelijkheden om de puberteit te stoppen tot het moment waarop je kind er klaar voor is. Die opties kan de kinderarts met je bespreken.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Carole Lasham is al 21 jaar algemeen kinderarts, waarvan 20 jaar in het algemene ziekenhuis Tergooi te Blaricum. Haar aandachtsgebieden zijn longziekten en allergie, maar ze heeft ook veel ervaring met huilbaby's en kennis over het Downsyndroom.