Elke dag buikspieren trainen?

Getty Images

Mijn vraag gaat over het trainen van de buikspieren. Ik train in een sportschool en ik weet dat ik tussen het sporten door een rustdag moet nemen. Maar geldt dat ook voor je buikspieren? Of kun je die iedere dag trainen?

Damian

Mark Chen, fysiotherapeut

Voor spieren geldt een bepaalde regel: na een flinke trainingsbelasting hebben zij 24 tot soms 72 (!) uur nodig om volledig te kunnen herstellen. Dit geldt, in tegenstelling tot wat sommige bronnen vermelden, ook voor de buikspieren. Wanneer je na een zware training wakker wordt met forse spierpijn, voel je vaak zelf wel dat je een dagje rust nodig hebt!

De intensiteit van de training is hierbij bepalend. Je kunt je buikspieren best elke dag belasten als je ze niet volledig uitput, maar de vraag is of wel de meest efficiënte manier van trainen is.  Daarbij zijn er talloze manieren om je buikspieren te trainen. Ik zie veel mensen bijna uitsluitend sit ups doen, terwijl dit naar mijn mening één van de minst waardevolle oefeningen is voor een sterke core.

De buikspieren zijn krachtleveraars voor bewegingen van de romp, maar voornamelijk ook stabilisatoren. Dat betekent dat ze, wanneer ze goed samenwerken met de rugspieren, zorgen voor een goede houding. Dus als je bezig bent met oefeningen waarbij je hele lichaam samen moet werken, zoals een squat of een deadlift, zijn de buikspieren ook volop actief. Op die manier kun je je hele lichaam trainen inclusief je buikspieren, zónder sit ups te hoeven doen! Ideaal toch?

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.