maandag, 16 mei 2022

Kan ik met rugklachten XCO beoefenen?

Ik ben weg van XCO, maar ik heb ook lage rugklachten, mijn wervels zijn ietwat versleten en dit heeft tot gevolg dat mijn spieren te kort zijn. Hierdoor heb ik snel last van de spieren onderin mijn rug. Om dit tegen te gaan doe ik oefeningen, maar kan ik met rugklachten ook XCO beoefenen?


Yolanda

Mark Chen, fysiotherapeut

XCO-lessen kenmerken zich door snelle, explosieve bewegingen waarbij er een iets vertraagde impact optreedt die vervolgens ook weer door het lichaam geremd moet worden. Dit komt doordat je buizen met grit gebruikt. Het grit “klotst” als het ware tegen de zijkanten van de buizen aan wanneer je je oefeningen doet.

Belastende bewegingen

Voor het lichaam geldt dat bewegingen moeilijker aan te sturen worden wanneer er:

  1. Meerdere spieren aangestuurd moeten worden.
  2. Meerdere gewrichten samen moeten werken.
  3. Er onder hoge snelheid moet worden gewerkt.

Bij XCO-lessen zitten vaak al die factoren verwerkt in het programma, wat het dus erg belastend maakt. Daarbij heb je ook nog te maken met de impact die geremd moet worden door het lichaam.

Toen de XCO voor het eerst zijn intreden deed in de sportschool waar ik toen werkte, zag ik vrij snel klachten verschijnen. Vooral de schouders en ellebogen hadden te lijden onder de hoge impact. Uiteindelijk werd om deze reden de les geschrapt. Dit tot grote teleurstelling van de groep sporters die helemaal nergens last van had.

Uitvoering

De reden dat sommige sporters wél last krijgen van XCO-lessen en anderen niet, zit hem volgens mij grotendeels in het vermogen de technieken goed uit te voeren. Wanneer je een goede techniek bezit en die ook altijd toepast, is het prima mogelijk om XCO-lessen langdurig uit te voeren zonder enige problemen.

Stabiele romp

Bij XCO is een goede “core” kracht van groot belang. Wanneer de romp stabiel is, is het voor de rest van het lichaam veel makkelijker om te stabiliseren.

Ik kan uit je vraag niet aflezen of je al ervaring hebt met XCO lessen. Mocht dat niet het geval zijn, zorg dan in ieder geval dat je rompkracht (core stability) goed op niveau is. Dit beschermt je lage rug en de direct omliggende regio’s. En wees streng voor jezelf met betrekking tot de uitvoering.

Heb je wel al ervaring, dan ben je zelf de beste persoon om antwoord te geven op je vraag. Kun je de lessen klachtenvrij doorkomen? En heb je ook na afloop geen problemen? Dan is je rug hoogstwaarschijnlijk geen beperkende factor voor jou en kun je de XCO lessen probleemloos volgen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.