Onderhoudsbehandeling bij fysiotherapeut

Getty Images

Ik heb regelmatig last van mijn rug. Heeft het zin om bij wijze van onderhoud iedere maand langs te gaan bij een fysiotherapeut? Kan ik daarmee klachten voorkomen?

Francien

Mark Chen, fysiotherapeut

Een onderhoudsbehandeling is zeker een mogelijkheid. Je fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je spierspanning onder controle blijft, de gewrichten een goede beweeglijkheid houden en oefeningen geven.

Toch is het nog beter om eens goed na te gaan waaróm je regelmatig last hebt van je rug. De rug is misschien wel het meest complexe onderdeel van ons bewegingsapparaat en bijna iedereen krijgt ergens in zijn leven wel eens te maken met rugklachten. Vaak kan er een hoop verklaard worden vanuit je leefstijl. Veel zitten bijvoorbeeld, is een factor die vaak over het hoofd gezien wordt, maar erg veel invloed heeft op het functioneren van de rug.

De constante verkorting van de heupbuigers veranderen de kracht-lengte verhouding van de spieren rondom de heupen en het bekken. Deze hebben een direct invloed op hoe je beweegt. Zie deze “kracht-lengte verhouding” maar als een touwtrekwedstrijd tussen de spieren. Constant werken beide teams even hard om alles recht te houden. Veel zitten, verkeerd tillen, een eenzijdige belasting tijdens hobby of sport (tennis, darten, golf) kunnen ervoor zorgen dat één van de “teams” een extra speler krijgt waardoor de boel scheef wordt getrokken.

Natuurlijk kunnen er nog vele andere oorzaken zijn. Een ”zwakke rug”  krijg ik bijvoorbeeld veel te zien. Ik val zelf nogal over die term omdat het suggereert dat het iets is waar niks aan te doen is. Na onderzoek verbaast het me keer op keer weer hoe weinig controle we over onze rug hebben. En we moeten er zoveel mee doen!

Om terug te komen op je vraag: Het loont om preventief langs te gaan bij een fysiotherapeut, maar laat je niet alleen masseren of kraken. Kijk verder. Probeer de puzzelstukjes die jouw rugproblemen veroorzaken in elkaar te leggen en samen met de fysiotherapeut te zoeken naar een lange termijn oplossing.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.