Wanneer weer wandelen na herniaoperatie?

Getty Images

Ik moet geholpen worden aan een hernia. Hoe lang ja de operatie kan ik weer lange afstanden wandelen? Ik zou willen meedoen aan de vierdaagse, is dat mogelijk?

Miranda

Mark Chen, fysiotherapeut

Heel vervelend dat je geopereerd moet worden aan een hernia. Ik hoop dat je weet dat hernia's tegenwoordig meestal conservatief behandeld worden. Als je een operatie overweegt, hoop ik dat je alle andere mogelijkheden hebt benut.

Als je een weloverwogen besluit hebt gemaakt, kan ik je in ieder geval gerust stellen over de ingreep. Tegenwoordig is het een relatief kleine ingreep die gepaard gaat met maar een minimale hoeveelheid risico's*.

De eerste twee weken na je operatie zul je veel afwisselend doorbrengen tussen liggen, zitten en staan. Voornamelijk zitten is behoorlijk belastend voor de rug (mensen onderschatten dit vaak) dus dit zal beperkt moeten worden. Eventueel kun je in deze fase een brace dragen, of beter nog, de rug ondersteunen met medical tape.

Oefeningen

Tijdens de tijden dat je ligt, kun je lichte oefeningen doen. Oefeningen in zit en stand worden in deze fase van herstel nog vermeden. Het is in deze fase ook erg belangrijk dat je je zogenaamde transfers (van zit naar lig en andersom, bijvoorbeeld) goed uitvoert. Als het goed is wordt dit voor de operatie met je doorgenomen.

In de twee tot vier weken na de ingreep worden de dagelijkse activiteiten verder uitgebreid. Wandelen hoort hier ook bij maar nog niet als trainingsvorm. Stabiliteitsoefeningen in zit en eventueel in stand kunnen wel worden toegevoegd.

Tijdens de periode van zes tot tien weken na de operatie is het de bedoeling dat het herstel en de oefeningen die daarbij horen, dynamischer worden. Krachtoefeningen zoals squats en lunges, draaioefeningen en eventueel licht joggen passen bij deze periode. Dit is de fase waarin, in jouw geval, trainen voor de vierdaagse groen licht krijgt, Ook in deze fase, en zelfs tijdens de vierdaagse, kan medical tape een enorme steun zijn. Houd in gedachten dat je echt zult moeten trainen in deze tijd, maar tegelijkertijd het herstel en de signalen van je rug heel goed in de gaten moet houden.

Een fysiotherapeut kan je uitstekend helpen tijdens dit proces, en zal je ook naar aanleiding van je voortgang kunnen aangeven of het realistisch is om de vierdaagse te halen.

Last but not least: Hoe beter je de operatie ingaat, hoe beter je eruit komt. Dus als het mogelijk is met je blessure, is het verstandig om alvast wat conditioneel werk te verrichten door bijvoorbeeld te fietsen op een hometrainer, crosstrainer, of door te zwemmen (op de rug het liefst.)

Veel succes en zorg ervoor dat je een goede begeleiding vind voor na je operatie.

*Ik ga er hier vanuit dat er gebruik wordt gemaakt van een minimaal invasieve herniaoperatie, een zogenaamde microchirurgische endoscopische discectomie.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.