Weer een hernia na herniaoperatie?

Getty Images

In juni ben ik geopereerd aan een hernia, maar het herstel valt erg tegen. Ik heb momenteel heel veel last van mijn onderrug, met stekende en afknellende pijn in mijn rechterbil die uitstraalt naar mijn bovenbeen en knie. Dagelijks slik pijnstillers, ik doe oefeningen en ben naar de fysiotherapeut geweest. Het werkt allemaal niet echt. Heb ik weer een hernia? Of ischias?

Bart

Mark Chen, fysiotherapeut

Bedankt voor je vraag. Wat een vervelende situatie zeg!

Mijn allereerste advies zou zijn: neem contact op met je orthopeed. Vertel hem/haar dat je herstel achterblijft en wat voor klachten je ervaart. Misschien dat er zaken verklaard kunnen worden die tijdens de operatie gevonden zijn, maar niet significant genoeg leken tijdens de ingreep.

Andere fysiotherapeut

Overleg ook eens met je fysiotherapeut om een second opinion te doen bij een collega. Het kan vaak veel helpen om een nieuw stel ogen een objectief beeld te laten werpen op je klachtenbeeld. Soms komen hier onverwachte zaken uit die je huidige therapeut over het hoofd heeft gezien. Dat gebeurt soms, hoe goed en betrokken de therapeut ook is.

Gedrag

Uiteraard is het ook belangrijk om je eigen gedrag goed onder de loep te nemen. Heb je je rug goed de kans gegeven om te herstellen, of heb je een aantal overbelastingsmomenten gehad? Als je de rug tijdens het herstel meerdere malen overbelast, kan dat je herstel aardig terugschuiven. Pijnstillers kunnen hierbij een rol spelen, want soms zorgen zij ervoor dat je dénkt dat een bepaalde activiteit wel kan, terwijl dat misschien niet het geval is.

Heupen

Last but not least - zorg ervoor dat je je niet alleen richt op de rug in je zoektocht naar de pijn die je nu ervaart. Mijn ervaring is dat de heup zeer regelmatig betrokken is bij het soort klachten wat je beschrijft. Kijk eens met je therapeut naar de spieren diep in de heup. Als je je huidige klachtenbeeld kunt oproepen tijdens het onderzoeken van de heup, dan weet je dat er waarschijnlijk wel iets zit wat de moeite is om uit te zoeken.

Ik hoop dat dit helpt, als je meer vragen hebt, aarzel dan niet om ze in te sturen.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.