Gescheurde kruisband: wel of niet opereren?

Getty Images

In de voorjaarsvakantie heb ik een skiongeluk gehad waarbij mijn voorste kruisband gescheurd is. Pas in juni ben ik daar achter gekomen. Nu heb ik al een hele poos fysiotherapie gevolgd, maar ik zak er nog steeds drie tot vier keer per week doorheen (bij gewone dagelijkse activiteiten). Ik wil liever geen operatie; weet jij of er andere oplossingen zijn?

Daniëlle

Mark Chen, fysiotherapeut

De voorste kruisband speelt een belangrijke rol bij het verzorgen van de stabiliteit van het kniegewricht. Wanneer de band volledig is doorgescheurd, kan het zijn dat je er dus -zoals je zelf ook ervaart - regelmatig doorheen zakt.

Bijna alle patiënten die te maken krijgen met dit probleem komen uiteindelijk voor de keuze te staan: opereren of niet? Om de juiste keuze te kunnen maken, moet je jezelf een aantal vragen te stellen.
 
Begin eens met de volgende drie:

  • Hoe fit ben je?
  • Hoe goed functioneert de knie zonder kruisband?
  • Op wat voor niveau wil je terugkeren?


Mocht je kiezen voor een conservatieve aanpak (zonder operatie), dan moet de insteek van fysiotherapie gericht zijn op het optimaliseren van het functioneren van de knie. Dit betekent dus het trainen van de beweeglijkheid, stabiliteit, kracht en coördinatie. Het is namelijk zo dat er pas aanspraak gedaan wordt op de kruisbanden wanneer de spieren falen in het correct aansturen en ondersteunen van het gewricht. Vanuit die gedachte zou je dus met een goed getrainde knie prima moeten kunnen functioneren zonder kruisband.

Sporten

Ik wil hier echter wel een kanttekening bij plaatsen. In de praktijk zie ik dat er goed te leven valt zonder een voorste kruisband in het dagelijks leven (lopen, bukken, op de knieën zitten). Soort specifieke belasting is een heel ander verhaal.

Bij sporten, en ook zeker bij skiën, wordt de knie vrij maximaal belast. Daarbij is er dus een aanzienlijke kans op problemen, vooral als je die nu al ervaart. Om ook dan goed te kunnen blijven functioneren zal een periode van (sport specifieke)training nodig zijn. En dat geeft geen 100 procent garantie op succes.  

Kiezen

Het is dus uiteindelijk je eigen keuze. Wil je weer kunnen sporten en wil je af van het instabiele gevoel in de knie? Dan raad ik je aan om een operatie te doen. De resultaten van een VKB(voorste kruisband)-operatie zijn tegenwoordig erg goed. Zeker als je daarna kiest voor een goed revalidatietraject.

Het feit dat je al een tijd bezig bent met fysiotherapie is ook zeker geen verspilde tijd geweest. Er is namelijk een hoop wetenschappelijk bewijs dat hoe sterker je de operatie ingaat, hoe beter je eruit komt en hoe effectiever je herstelt. Reken wel op een revalidatietijd van 6 tot 9 maanden voordat je weer volledig sport belastbaar bent.

Meer informatie over de operatie vind je in deze video.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.