donderdag, 19 mei 2022

Voeding bij prikkelbare darm syndroom

Ik heb prikkelbare darm syndroom (PDS), waardoor ik veel last heb van gasvorming en buikpijn. Nu begreep ik dat voeding de klachten kan verminderen. Wat raad je me aan?
Ingrid

Patricia Schutte, voedingsdeskundige

De klachten bij prikkelbare darm syndroom zijn voor iedereen anders. De een heeft last van diarree, de ander van verstopping of juist afwisselende klachten. Daarom is er ook niet een algemeen dieetadvies. Maar voor iedereen geldt dat het belangrijk is om vezelrijk te eten, volop te variëren en veel te drinken.

Eet daarom oplosbare vezels, vooral uit groente en fruit. Gebruik eventueel extra oplosbare vezels (Psylliumvezels).

Producten vermijden

Je kunt proberen bepaalde producten niet meer te eten of drinken om te kijken of de klachten verminderen. Maar wees daar wel voorzichtig mee. Als je langere tijd sommige producten mijdt, kun je na verloop van tijd te weinig vitamines of voedingsstoffen binnenkrijgen. Zorg dus dat je genoeg groente en fruit eet en vraag advies aan een diëtist als je veel voedingsmiddelen weg gaat laten.

Voedingsmiddelen waarvan we weten dat ze de klachten kunnen verergeren zijn koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika en peulvruchten, zoals bruine bonen, witte bonen, kapucijners en linzen.

Ook kunnen koolzuurhoudende dranken, melkproducten, koffie, suiker, vet en citrusvruchten bijdragen aan klachten. Vermijd ook zoetstoffen en producten waar het in zit, zoals sommige soorten kauwgom. Sommige mensen met PDS geven aan dat hun klachten verminderen na het gebruik van probiotica.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.