9 gezondheidsfouten die de meeste mannen maken

Mannen, maak deze fouten niet

Een glimlachende dokter zit tegenover een man
Getty Images

Voor veel mannen heerst nog steeds de sociale verwachting dat zij sterk, stoïcijns en onverschrokken zijn — in welke situatie dan ook. Het verbergen van zogenaamde ‘zwakte’ kan ten koste gaan van de fysieke en mentale gezondheid van de man. Deze negen gezondheidsfouten die de meeste mannen maken, kunnen met bewustzijn alleen al voorkomen worden.

1. Mannen gaan minder vaak naar de dokter

Mannen gaan minder vaak naar de dokter, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Maar liefst 72 procent van de ondervraagde mannen houdt zich liever bezig met huishoudelijke klusjes, dan naar de dokter te gaan. Daarbij liegt 20 procent van de mannen wel eens tegen zijn huisarts uit angst. Zo wil ruim een derde het advies dat zij nodig hebben, bijvoorbeeld anders eten of meer sporten, liever niet horen. Zo’n 37 procent is zelfs bang voor de diagnose en hoort liever geen bevestiging van dat hen iets mankeert.

Het is natuurlijk niet nodig om voor elk pijntje de dokter op te zoeken, maar bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen bij de huisarts.

2. Mannen zoeken minder vaak hulp bij mentale problemen

Hoewel depressie en angststoornissen vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen, hebben mannen vaker last van zogenaamde externaliserende problemen als antisociale persoonlijkheidsstoornissen, ADHD, agressie en verslavingen aan alcohol en drugs. Het suïcidecijfer ligt voor mannen al jaren ongeveer twee keer zo hoog.

Het taboe op mentale gezondheid is groot, al helemaal bij mannen. Dit komt door die eerder genoemde sociale verwachtingen van mannelijkheid. Als mannen zich al realiseren dat zij een mentaal probleem hebben, moet de stap naar hulp vragen nog gezet worden. Ook worden hun psychische problemen niet altijd goed, of te laat, onderkend.

Voor iedereen geldt: zoek bij mentale problemen zeker hulp bij de huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een psycholoog of andere hulpverlener. Ook zijn er online therapieën te volgen, zowel begeleid als onbegeleid en anoniem.

3. Let op het snurken

Veel mensen snurken, maar ongeveer twee keer zoveel mannen als vrouwen doen het. Snurken op zich kan geen kwaad, maar bij sommige snurkers zakt het gehemelte of de tong helemaal tegen de keel aan. Hierdoor raakt de ademweg afgesloten en komt de ademhaling tot stilstand, met zuurstofgebrek als gevolg. Dat is wel ongezond. Een stilstand die langer duurt dan tien seconden heet apneu. Als er in een uur meer dan tien stilstanden optreden, is er sprake van het slaapapneusyndroom.

Wanneer er sprake is van overgewicht, kan afvallen helpen tegen het snurken. Ook zijn er oefeningen die snurken kunnen verminderen, evenals het minderen met alcohol of een geen zware maaltijd eten voor het slapengaan.

4. Smeren is belangrijk

Je huid beschermen tegen de zon is belangrijk, ook wanneer je niet aan het zonnebaden bent. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Teveel uv-staling is een bekende risicofactor voor huidkanker. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker.

Voorkomen is beter dan genezen, dus smeer je in. Ook in de herfst en in de winter.

5. Wanneer je de penis niet meer omhoog krijgt

Het kan elke man overkomen. Erectieproblemen hebben absoluut niets met mannelijkheid te maken. Veelvoorkomende oorzaken bij problemen met het stijf worden van de penis zijn stress, depressie, verdriet, ouder worden, bijwerkingen van medicijnen en lichamelijke oorzaken als pijn, overgewicht en ziektes. Meten is weten, dus neem bij twijfel en onzekerheid contact op met de huisarts.

6. Ook jonge mannen kunnen een hartaanval krijgen

Bij een hartaanval of hartinfarct is er sprake van een verstopping in de kransslagader van het hart. Daardoor stroomt er geen bloed meer naar een deel van de hartspier en krijgt het hart te weinig zuurstof. Een deel van de hartspier beschadigt en sterft zo af. Dat dit alleen bij ouderen voorkomt, is een fabel. Ook jonge mensen, waaronder jonge mannen, kunnen het overkomen.

Om jezelf tegen hart- en vaatziektes te beschermen, is het belangrijk om te stoppen met roken, minimaal een half uur per dag te bewegen en gezond te eten.

7. Vaak naar het toilet? Er kan iets mis zijn met de gezondheid

Als je vaak een bezoekje aan de WC moet brengen, kan dit te maken hebben met de gezondheid. Bij een gemiddelde vochtinname van zo’n 1,5 tot 2 liter per dag, plassen volwassenen vijf tot acht keer per dag.

Als je vaker moet, kan dit onder andere te maken hebben met diabetes, een overactieve blaas, blaasontsteking, een vergrote prostaat of het binnenkrijgen van te veel vocht. Moet je te weinig, dan kan dit liggen aan een urinewegaandoening, nierproblemen of uitdroging. Heb je klachten, houd dan eens bij hoe vaak en veel je plast en neem contact op met de huisarts.

8. Stop met het uitstellen van je tandartsafspraak

In Nederland gaan vrouwen vaker naar de tandarts dan mannen, vooral in de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Pas vanaf 55-jarige leeftijd neemt het tandartsbezoek terug, van de 75-plussers ziet slechts 45 procent de tandarts. Dit komt vooral doordat op oudere leeftijd meer mensen een kunstgebit krijgen, maar ook doordat de tandartsafspraken worden uitgesteld.

Naar de tandarts gaan is niet alleen belangrijk voor de hygiëne van het gebit. Ook symptomen van bijvoorbeeld diabetes, de ziekte van Crohn, leukemie en lupus kunnen in de tandartsstoel worden ontdekt.

9. Minder vlees en bier, meer groente en fruit

Het Voedingscentrum heeft voedingsnormen opgesteld voor mannen en vrouwen van alle leeftijden, ook wel de Schijf van Vijf genoemd. Die normen geven aan hoeveel vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels en vetten je nodig hebt om gezond te blijven. Niet iedereen houdt zich echter aan de adviezen van het Voedingscentrum: in Nederland eten de meeste mensen, waaronder mannen, meer vlees en zoetigheid en minder groente en fruit dan goed is.

Mannen drinken vaker alcohol: gemiddeld 1,3 glas per dag tegenover 0,5 glas per dag. Alcohol drinken verhoogt de kans op kanker, levercirrose, Korsakov, hoge bloeddruk en hartinfarct. Hoe minder alcohol, hoe beter voor de gezondheid. Misschien is het ten overvloede, maar ook een gezond voedingspatroon verkleint de kans op ziekten, vermindert problemen met de stoelgang en houdt de je bloedsuiker in balans.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • RIVM
  • Nederlandse Hartstichting
  • Tandarts.nl
  • WebMD
  • MIND
  • Huidkanker.nl