Hoe bereken je je maximale hartslag?

Getty Images

Ik ben 85 jaar en fiets graag. Dit doe ik al 35 jaar. Ik kijk regelmatig op mijn hartslagmeter. Die gaat van 80 tot 95 hartslagen per minuut. Is dit gezond?

Adolf

Mark Chen, fysiotherapeut

Er bestaan formules waarmee de zogenaamde maximale hartslag kan worden berekend. De meest gebruikte formule is erg simpel: 220 min je leeftijd. De maximale waarde waarop je je hart kan belasten is nu 220 - 85 = 135. Met een waarde van 80 tot 95 zit je dus in een uiterst veilige zone.

Sportmedisch adviescentrum

De individuele waarde kan erg afwijken per persoon. Getraindheid, stress en de kwaliteit van slaap en voeding kunnen een grote invloed hebben op de belastbaarheid van het hart. Voor een accurate test kun je overwegen om een sportmedisch adviescentrum (SMA) te bezoeken. De experts daar kunnen met behulp van de aanwezige apparatuur een complete inspanningstest met je doorlopen. Deze test wordt vaak eens in de twee jaar vergoedt door de zorgverzekeraar.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.