Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Heb jij een vitaminetekort?

Alle tekorten plus symptomen op een rij

Vitaminetekorten komen in Nederland, mits je gezond eet en drinkt, niet vaak voor. Vitamines komen namelijk voor in eten en drinken. In sommige gevallen kan een tekort toch voorkomen. De meest voorkomende vitaminetekorten zijn vitamine D-tekort en vitamine b12-tekort. Welke symptomen horen bij welke tekorten?

In totaal zijn er dertien stoffen die de naam vitamines hebben. Dat zijn: vitamine A, C, D, E, K en acht soorten vitamine B.

Vitamine A-tekort

Vitamine A zorgt voor de huid en ogen. Het is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefselstructuur van de huid, door vitamine A worden epitheelcellen gevormd in de huid, luchtpijp, het haar, tandvlees en longweefsel. Daarnaast zorgt vitamine A voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Een tekort aan deze vitamine kan dus bijvoorbeeld een droge huid of dof haar veroorzaken. Door de verminderde weerstand is ook de kans op een griep of verkoudheid groter.

Vitamine B1-tekort

Vitamine B1 (thiamine) is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Daarnaast is het nodig voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen psychische afwijkingen ontstaan, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies, gevoelloosheid in de benen en hartklachten.  

Vitamine B2-tekort

Vitamine B2 heb je nodig om je lichaam van energie te voorzien. Krijg je te weinig vitamine B2 binnen, dan kun je last krijgen van je huid, zoals ontstekingen bij de mondhoeken. Of je krijgt last van vermoeidheid. Een tekort kan bovendien leiden tot een verlaging van het hemoglobinegehalte. Hemoglobine is de stof die je bloed rood maakt en zuurstof vervoert van de longen naar de rest van je lichaam.

Vitamine B3-tekort

Niacine is hetzelfde als vitamine B3. Een tekort aan vitamine B3 komt niet veel voor. Een eiwitrijke voeding zorgt al snel voor voldoende en ook de rest van de voeding bevat genoeg niacine. In bepaalde delen van de wereld waar maïs het hoofdvoedsel is ontstaat sneller een tekort.

Vitamine B5-tekort

Vitamine B5 zit in veel voedingsmiddelen. Een tekort komt dan ook haast niet voor. Alleen bij ernstige ondervoeding treedt een tekort aan vitamine B5 op. Een langdurig en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan het 'burning feet syndroom', pijnlijke en branderige voeten, veroorzaken.

Vitamine B6-tekort

Wie voldoende en gevarieerd eet, krijgt genoeg vitamine B6 binnen. Toch lijkt lang niet iedereen dit te lukken. Als je een tekort hebt, kun je last krijgen van ontstekingen van de tong en de huid, depressies, verwardheid, vermoeidheid, bloedarmoede, een verminderde weerstand en zenuwaandoeningen.

Vitamine B8-tekort

Biotine is de officiële naam voor vitamine B8. Dit stofje zorgt onder andere voor een mooie huid en gezond haar. Omdat in veel producten biotine voorkomt, krijg je met een gevarieerd eetpatroon niet zomaar een tekort aan deze vitamine. Zou je er toch te weinig van binnen krijgen, dan kun je klachten krijgen als huidafwijkingen, een tongontsteking, een verminderde eetlust, vermoeidheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie.

Vitamine B11-tekort

Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd. Het is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders niet altijd genoeg binnenkrijgen, vooral zwangere vrouwen. Het is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, is het verstandig om extra foliumzuur te nemen. Een ernstig tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid en geboorteafwijkingen veroorzaken.

Vitamine B12-tekort

Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen, zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en is een essentiële factor voor de groei. Verder is het betrokken bij de stofwisseling van foliumzuur. In Nederland krijgen de meeste mensen voldoende vitamine B12 binnen via de voeding. Voornamelijk door het eten van vlees. Vooral veganisten lopen een risico op een te lage inname van vitamine B12. Bij een tekort aan vitamine B12 kan minder DNA worden aangemaakt, dat nodig is als lichaamscellen zich vermenigvuldigen. Vooral bloed- en zenuwcellen vermenigvuldigen zich snel, en daar zijn de effecten van een tekort dus het eerst te merken. Een vitamine B12-tekort kan leiden tot bloedarmoede en schade aan het zenuwstelsel. Dat uit zich in symptomen zoals vermoeidheid, gebrek aan eetlust en hoofdpijn, maar op de duur ook in typische verschijnselen als tintelende en gevoelloze handen en voeten, geheugenproblemen en coördinatiestoornissen.

Vitamine D-tekort

Een vitamine D-tekort is een tekort dat vaak voorkomt. Het komt in alle lagen van de bevolking voor, maar met het stijgen van de leeftijd, stijgt ook het risico op een tekort. Naar schatting heeft de helft van alle ouderen een tekort aan vitamine D. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Een tekort kan op den duur botontkalking of osteoporose en/of spierzwakte veroorzaken.

Vitamine K-tekort

Vitamine K, ook wel fylochinon, is nodig voor een goede bloedstolling. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Pasgeboren baby's krijgen na geboorte altijd 1 milligram vitamine K toegediend, omdat baby's altijd een vitamine K-tekort hebben. Ook volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen een vitamine K-tekort krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

Bron(nen):

15 Comments

Door nico cok (niet gecontroleerd) op do, 12/15/2016 - 23:55

zeker de Rotterdam studie niet gelezen, nooit van dokter Lenkei gehoord, of van Schuitemaker iets gelezen.....laat onze oudere mensen maar lekker uit de magnetron eten. af en toe een B12 injectie en je kan er weer tegen. en als je een B12 tekort hebt, dan is de rest natuurlijk wel optimaal. en tegen krampen kan je natuurlijk ook "geneesmiddelen" nemen. ik werk met ouderen, de recordhouder nuttigde 17 "medicijnen" per dag. hij kreeg bij de minste krachtsinspanning kramp in de benen (hamstrings en kuiten). dan wordt een 18e pil (magnesium) natuurlijk een grote opgave. ik wou dit even kwijt. het verbaast mij dat nog steeds mensen zand in de ogen krijgen gestrooid: ondanks de kennis (zie hierboven) toch supplementering afwijzen. wie heeft daar baat bij???

Door Dushii (niet gecontroleerd) op wo, 12/14/2016 - 22:30

B13 miet je inderdaad je hele leven halen. Tussentijds bloed prikken heeft geen meerwaarde en leid tot valse hoge waardes. Sta erop dat he injecties krijgt.

Door Annabel (niet gecontroleerd) op wo, 12/14/2016 - 19:05

Vit D tekort wordt ook geassocieerd met prostaat en borstkanker Kreeg dat zelf en liet het prikken had 80 moeten zijn en was 28,
ben gelijk cholecalciferon (vit.D) gaan gebruiken gewoon van kruidvat, goed te betalen en niet van de apotheek 28 euro of zo iets voor het zelfde middel !! Artsen zouden daar eens meer naar moeten kijken dat ons vit. en mineralen bestand veel te laag is waardoor allerlei ziekten ontstaan die voorkomen zouden kunnen worden !!!!! Ook zouden E-nummers in ons voedsel en medicamenten assortiment verwijderd moeten worden, zeker de kanker verwekkenden !!!!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 22:58

Geen

Door Berber (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 22:51

Vitamine D is m.n. bekend vanwege wat het met de botten doet, maar wordt ook steeds meer geassocieerd met onze hersenen/zenuwstelsel en aandoeningen als M.S., autisme, dementie, schizofrenie. Via onze gangbare voeding krijgen we lang niet genoeg binnen en je moet al behoorlijk wat zonlicht krijgen (wat in Nederland een kunst is) om de waarde via de huid op peil te houden. Zeker iets om rekening mee te houden! Bovendien een goedkoop supplement waarbij je niet snel bang hoeft te zijn dat je toxische waarden bereikt.

Door Bianca (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 21:14

hier wat tips :

er zijn heel wat mis diagnoses, doordat er niet gekeken wordt naar vitaminen en mineralen tekort.
Vit b1 2 tekort door : stress, roken,zwangerschap, narcose, anti biotica,cholesterolverlagers, maagzuurremmers, betablokkers, bloeddrukverlagers,anti depressiva, , plastmedicatie, darm-maag en leverstoornis(wordt niet opgenomen) laxeermiddelen, prednison, pijnstillers,

waarde moet minstens 350 - 750 zijn,
info,
-vit b12 tekort, heel veel symptomen, klachten , tot gehandicapt, overlijden.

stichting vitaminen B12 tekort

Je moet wel de goed opneembare vorm B12 nemen, geldt trouwens voor alle vitaminen en mineralen, en dat zijn NIET van de kruidvat, etc

Vit D3 waarde moet minstens 80- 125 zijn",
werkt samen met magnesium en K2

belangrijk de goede vetten: extra viergine kokosolie, olijfolie, vette vis, (gras) roomboter, avocado,
is belangrijk voor de in vetoplosbare vitaminen A, D3, E, K2

-"Boter versus margarine"

-Cholesterol en vet" prof. dr Uffe Ravnskov

je krijgt niet genoeg binnen, zeker niet tussen oktober en april, doet de zon niets, daarbij schijnt de zon niet iedere dag, Zonnebrandcreme houdt ook de Vit D tegen door de huid.

Iedereen heeft tekort van baby tot ouderen

veel info over
vit D tekort op internet
"nieuw licht op vit D en chronische ziekten"

www.vageklachten.ashrama.nl

- dr J.Beunk

"de kracht van Magnesium"

"Voeding en fysieke degeneratie"prof. dr Weston A. Price

Ali Baba en 40 rovers" gaat over vitaminen en voeding (is geen sprookje)

Natuur Dietisten Nederland/ vitaminen en mineralen

" Voeding is je medicijn en medicijn is je voeding"

verder Tip, evt te gaan naar een erkende Orthomoleculaire arts of erkende natuurarts.

Veel sterkte en beterschap met elkaar

Door Gerard (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 20:40

Tekort is vandaag het probleem
Wat is het verschil tussen 60 jaar geleden en nu? Want vandaag de dag betekent dat door onze lage-energie, zittende, en grotendeels overdekte levensstijl, de meeste mensen hun gemiddelde dagelijkse voedselinname teruggebracht hebben tot ongeveer 2.000 - 2.500 calorieën per dag, of minder om af te vallen.
Dankzij de voedingsindustrie eten velen van ons veel meer bewerkte voedingsmiddelen en veel meer lege calorieën. Zelfs als u nauwgezet uw voeding kiest kun je niet een volledig assortiment van voedingsstoffen binnen krijgen met de huidige calorie-inname.
De gegevens bevestigen dit. The Journal of Nutrition (augustus 2011) rapporteerde over een studie van drie jaar onderzoek de eetgewoonten van meer dan 16.000 Amerikanen. Ze vonden dat een aanzienlijk deel van de bevolking niet in staat is zelfs de minimale aanbevolen inname te bereiken van de Dietary Reference Intake (DRI) voor veel belangrijke voedingsstoffen. UK gegevens laten dezelfde trend zien.
In de Verenigde Staten, oderzocht de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003-2006 de gemiddelde inname van 19 micronutriënten bij 16.110 mensen. Zij vonden dat:
• 25% niet genoeg Vitamine C niet krijgen
• 34% niet genoeg Vitamine A
• 38% niet genoeg calcium krijgen
• 45% niet genoeg magnesium krijgen
• 60% niet genoeg Vitamine E te krijgen en
• 70% niet genoeg vitamine D niet krijgen

Door Bijenmoer (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 14:09

Door een allergie voor salicylzuur kan ik veel vitaminetabletten niet meer slikken. Heeft u tips voor mij?

Door Diana van Deursen (niet gecontroleerd) op di, 12/13/2016 - 12:59

Vier jaar geleden had ik een b12 tekort.
Een jaar injecties gehad en ik krabbelde weer op de been. De doktersassistent zei een keer dat ik mijn leven lang deze injecties zou moeten halen. Maar na een jaar zei mijn huisarts dat de b12 op peil was en zijn we meteen gestopt met de injecties. Heeft de assistent gelijk ( heb nl weer heel veel klachten.) of de huisarts? Mvg Diana