Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 19 augustus 2017

Top 10 vitaminerijke wintergroentes

Spruitjes zijn vitamine C-bommetjes

Bij het verbouwen van groente lijken het weer en de seizoenen geen rol meer te spelen. Tegenwoordig komen groenten vaak uit de kas of het buitenland. Toch is er niets mis met wintergroente: het barst van de vitamines en is goed voor het milieu.

Nederland importeert elk jaar ongeveer 1,2 miljard kilogram groente en fruit en exporteert ongeveer het dubbele. Het is soms moeilijk te begrijpen hoe de handel werkt. Zo wordt het grootste deel van ‘onze’ in de kas gekweekte frambozen geëxporteerd naar Rusland. Een ding is zeker: voordat de meeste groentesoorten op je bord liggen is er heel wat energie in gestoken. Die energie zit met name in de teelt en het vervoer. De hoeveelheid energie die nodig is per kilogram groente verschilt per soort en seizoen. Het maakt namelijk veel uit of groente van de akker of uit een verwarmde kas komt. En of het met het vliegtuig is ingevlogen of is vervoerd per boot of vrachtwagen. Je kunt dus beter kiezen voor een biologische winterpeen uit de polder, dan voor sperziebonen uit Kenia.

Wintergroente van het land

Wintergroente wordt verbouwd in Nederland, op de volle grond. Groentesoorten, zoals pastinaak, knolselderij en boerenkool kunnen prima groeien bij lage temperatuur. Sterker nog: boerenkool is lekkerder als de vorst eroverheen is geweest. Dat is geen fabel. Er gebeurt namelijk iets in planten als de temperatuur daalt: ze slaan meer suikers op en dat beïnvloedt de smaak. En het mooie is, hoe kouder het wordt, hoe meer suikers worden opgeslagen. Wie hunkert naar een boerenkoolstamppot en te ongeduldig is om op nachtvorst te wachten, kan een versgeplukte stronk in de diepvries leggen. De cellen in de boerenkool leven nog wel een tijdje door en gedragen zich nog even alsof ze buiten in de volle grond met vrieskou geconfronteerd worden. Maar erg lang duurt dat helaas niet. De plant is immers los van zijn wortels en kan geen voedingsstoffen meer aanvoeren. Het heeft dus geen zin om een zak gesneden boerenkool eerst een nachtje in de vriezer te leggen.

Vitaminebommetjes

Wintergroenten zijn zeer rijk aan vitamines: een portie gekookte spruitjes (200 gram) bevat ruim 2,5 keer zo veel vitamine C als een sinaasappel (dat is net zoveel als een heel glas versgeperst sinaasappelsap). Spruitjes zijn de vitamine-C bommetjes in de winter!

Top 10 wintergroente

Ook andere wintergroenten zijn rijk aan vitamines. Het Vitamine Informatie Bureau stelde een top 10 samen met wintergroente die goed zijn voor het milieu én rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Spruitjes Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium.
Boerenkool

Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2,  B6, C, foliumzuur en calcium.

Winterpostelein Rijk aan (pro)vitamine A, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en magnesium.
Groene kool Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C.
Knolselderij

Knolselderij bevat relatief veel vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium.

Koolraap

Koolraap bevat met name vitamine C en calcium.

Pastinaak

Pastinaak bevat vitamine B1, B3, magnesium.

Prei Bevat met name vitamine B6 en foliumzuur.
Zuurkool

Bevat vitamine B6, vitamine C en calcium.

Winterwortel

Wortelen zijn  met name zeer rijk aan (pro)vitamine A.

 

 

Bron(nen):

Reactie toevoegen

5 Comments

Door Marja (niet gecontroleerd) op di, 01/19/2016 - 07:52

Met import en export creeer je heel veel werkgelegenheid. Er wordt op deze manier veel geld mee verdiend. We willen natuurlijk geen griekse toestanden. De grieken import/exporteren weinig of niks. M.a.g. dat ze hier ook geen geld aan verdienen. Als het toerisme dan weg blijft, heb je een groot gebrek aan inkomsten en dan ligt de economie op zn gat. Wel jammer dat het het milieu met import/expoteren niet ten goede komt...

Door Tr.Klop (niet gecontroleerd) op ma, 01/18/2016 - 21:07

Zal wel meer opbrengen !!!

Door ineke (niet gecontroleerd) op do, 01/14/2016 - 21:34

Marian
Ja uit buitenland is allemaal troep..maar wat zou
je zeggen groenten uit Nederland is toch ook allemaal troep
kan beter uit je eigen moestuin halen

Door Annejet (niet gecontroleerd) op do, 01/14/2016 - 10:58

Hallo Marian. Voor een deel ben ik het jou eens. Maar als jij nu gewoon hollandse groentes van het seizoen koopt, dan ben je goed, gezond en goedkoop bezig. Als meer mensen dat doen en er minder vraag is naar groentes uit het buitenland, dan wordt de import vanzelf minder. En wat betreft die 'rotzooi' die ze zouden gebruiken: gif en pesticides n verboden en daar wordt op gecontroleerd.

Door Marianne (niet gecontroleerd) op do, 01/14/2016 - 09:28

Hallo
Het is toch te zielig voor woorden dat wij de rotzooi uit die verre landen' waar ze zoveel troep op spuiten!! hier binnen krijgen....weken of maanden op de boot!dan is al het goede er ook al uit...+ de rotzooi die ze dan weer op die boot over de groenten gooien zodat het niet bederft!!
En onze goede groenten gaan naar het buitenland?
Het is te krom voor woorden hier in nederland...maar ja....dat is hier met alles he!!
Marian