Instabiele knie na kruisbandoperatie

Getty Images

Onze zoon heeft in maart een (voorste) kruisbandoperatie ondergaan in Portugal. Hij voetbalt hier op een hoog niveau en is door de fysio van de club intensief begeleid. Nu, na ± 8 maanden revalideren, klaagt hij erover dat hij tijdens de trainingen het gevoel heeft dat zijn knie 'eruit schiet'. Wat zou volgens jou de oorzaak kunnen zijn? Is het mogelijk dat de herstelde (nieuwe) kruisband te ruim (lang) is? En wat kunnen wij dan het beste doen?

Frans

Mark Chen, fysiotherapeut

Dat je zoon instabiliteit ervaart tijdens het trainen kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst is het belangrijk dat de interne stabiliteit goed is, oftewel dat de operatie goed is verlopen. Daarmee bedoel ik dat het weefsel dat gebruikt is als nieuwe kruisband, vaak een stuk uit de knieschijf, pees of de hamstringpees, goed en nauwkeurig is vastgezet.

Hierna is het tijdens de revalidatieperiode, en zeker in de eerste 6-8 weken, belangrijk dat er niet te veel trekkracht komt te staan op waar de nieuwe kruisband vastzit. Mocht dit wel het geval zijn, dan kan er wat ruimte ontstaan (zie het voor je als een kies die los begint te komen). Mocht dat gebeuren, kan het zeker gevolgen hebben op de lange termijn.

Controle orthopeed

Meestal wordt de beweeglijkheid van de kruisband (dit noemen we laxiteit) in een later stadium nog wel gecontroleerd door de orthopeed. Dit kan door een zogenaamde schuifladetest (handmatig door een therapeut/orthopeed), maar er zijn ook apparaten die dit objectief in beeld kunnen brengen.

Ik kan niks zeggen over de operatie of over het protocol dat aangehouden is na de operatie, dus ik ga er even vanuit dat dit helemaal goed zit. Als daar twijfels over zijn zou een contactmoment met de orthopeed de eerste stap zijn.

Te weinig actieve stabiliteit

In het tweede geval kan het zo zijn dat de actieve stabiliteit nog niet volledig op orde is. Simpel gezegd zijn de spieren (nog) niet goed genoeg in het leveren van de juiste spanning op het juiste moment.

We zien dit bij VKB-reconstructies regelmatig terug bij het niet adequaat functioneren van de hamstrings. Zij hebben een taak die vergelijkbaar is met die van de voorste kruisband. Ze houden namelijk het onderbeen op de plek wanneer er een voorwaartse beweging dreigt op te treden. Als zij tekortkomen in hun functie kan dat het soort problemen geven wat je hierboven beschrijft.

Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden en ik kan niet op alle verschillende mogelijkheden ingaan.

Advies

Mijn tip zou zijn: ga nog eens goed na waar zijn bewegingen niet volledig vertrouwd aanvoelen in een klinische setting. Dus laat hem eens rennen, kappen, springen en draaien terwijl zijn therapeut meekijkt. Als er een moment optreedt waarbij zijn probleem opspeelt, kan er ingezoomd worden op die beweging. Door middel van analyse wordt er misschien meer duidelijk betreffende de manier waarop het gewricht aangestuurd wordt.

Vervolgens kan er bijvoorbeeld door middel van Kinesio taping een wijziging aangebracht worden in de aansturing van het gewricht en spieren. Wanneer dit een succes is, kan de focus in training aangepast worden op de functie die de tape heeft nagebootst. Dan kan zijn lichaam de functie van de tape zelf leveren en heeft het geen tape meer nodig.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.