Welke vitamines zijn goed voor je weerstand?

Getty Images

Je stelt in Plus Magazine dat gezonde voeding de beste remedie is tegen winterkwaaltjes. Wat kun je nu het beste nemen om meer weerstand op te bouwen?

Thea

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Er zijn verschillende vitamines die een rol spelen bij de weerstand. Ze beschermen het lichaam tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep. Vitamine C is inderdaad de meest bekende weerstandsvitamine. Maar ook vitamine D speelt een rol. Een klein gebrek aan vitamine D maakt je al behoorlijk vatbaar voor ziekte. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd. En ook vitamine B6 speelt een rol bij het in stand houden van het immuunsysteem. In dit overzicht heb ik alle weerstandsvitamines en mineralen en waar ze in zitten voor je op een rij gezet.

VoedingsstofVoedingsmiddel
Vitamine ALever(producten), margarine en halvarine
Vitamine B6Aardappelen, bananen en bruinbrood
Foliumzuur(Groene) groente, fruit, bruinbrood
Vitamine B12Vlees, vis, melkproducten, kaas
Vitamine CCitrusvruchten, aardappelen en paprika
Vitamine DVette vis, margarine en halvarine
IJzer(Rood) vlees, bruin brood, appelstroop
KoperOrgaanvlees, zeevis, schaal-en schelpdieren, noten en graanproducten
SeleenIn bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten.
ZinkVlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst

 

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.

Inmiddels beantwoordt ze geen expertvragen meer voor Gezondheidsnet. Heb je een vraag over voeding? Stuur dan een mail naar voedingsdeskundige Patricia Schutte