Waarom kan ik ineens niet meer pijnloos in kleermakerszit zitten?

Getty Images

Ik heb nooit last gehad van spierpijnen. Momenteel zit ik op yoga en dat gaat erg lekker, maar de laatste tijd - als we in de kleermakerszit moeten gaan zitten - doet het erg pijn in de bovenbenen en liezen. Net een soort spierpijn. Terwijl ik eerst altijd mijn knieën op de grond kon krijgen, krijg ik ze nu maar een stukje naar beneden. Hoe kan dit nu ineens komen?

Ineke

Mark Chen, fysiotherapeut

Dat is een hele goede vraag! Ik zal proberen om hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Er zijn een aantal redenen waardoor je stijfheid/spierpijn kan opbouwen waar je je misschien niet van bewust bent.

  1. De eerste is houding. Zit je bijvoorbeeld veel met de benen opgetrokken of over elkaar? Door de uren, dagen en weken heen kunnen de spieren zich vrij snel "aanpassen" en stijver aanvoelen zodra ze plotseling weer op lengte moeten worden gebracht.
  2. Een tweede mogelijkheid is trauma. Ben je bijvoorbeeld uitgegleden of heb je een explosieve beweging gemaakt tijdens het sporten en een verrekking of schade toegebracht aan het weefsel? Als die niet optimaal herstelt kan dat zich uiten in beperkingen tijdens het sporten. Dit kan soms al met een kleine verstapping waar je in eerste instantie niks van denkt. Zelfs oude trauma's kunnen na lange tijd invloed hebben.
  3. Soms zijn het niet de spieren zelf, maar de gewrichten die ze "bedienen" waar de blokkade zit. In jouw geval zou het bijvoorbeeld kunnen zijn dat het bekken of de onderrug niet volledig vrij kunnen bewegen, waardoor de spieren ook hun werk niet goed kunnen doen. Ga eens na of er bewegingsbeperkingen of stijfheid in deze lichaamsdelen zit.

Uiteraard is het moeilijk om van afstand te bepalen waar je klachten vandaan komen. Maar mocht er geen trauma zijn geweest, dan is het aannemelijk dat er even goed gekeken moet worden naar punt 1 en 3. Ga even goed op onderzoek uit en als er nog vragen opkomen, stuur ze dan gerust in. Ik hoop dat dit helpt!

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.