'Zonlicht verlaagt bloeddruk'

Getty Images

Door de huid bloot te stellen aan zonlicht verlaag je mogelijk de bloeddruk en verklein je de kans op een hartaanval of beroerte. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteiten van Southampton en Edinburgh.

Zonlicht verandert de hoeveelheid van kleine boodschappermoleculen, stikstofmonoxide, in de huid en het bloed. Hierdoor wordt de bloeddruk verlaagd. Onderzoeker Martin Feelisch schrijft dit samen met zijn collega's in het Journal of Investigative Dermatology.

Bloeddruk
"Stikstofmonoxide en zijn afbraakproducten - overvloedig aanwezig in de huid - zijn betrokken bij de regulatie van de bloeddruk", aldus Feelisch. "Wanneer we bloot worden gesteld aan zonlicht worden kleine hoeveelheden stikstofmonoxide vanuit de huid naar de circulatie getransporteerd. De bloedvaten worden hierdoor minder stijf en de bloeddruk neemt af. Net als het risico op hartaanvallen en beroertes."

Om huidkanker te voorkomen is het belangrijk om blootstelling aan zonlicht te begrenzen, maar volgens de onderzoekers is het ook niet goed om de hoeveelheid te minimaliseren. Op die manier kun je het risico op hart- en vaatziekten juist verhogen. Hart- en vaatziekten komen in de winter ook vaker voor. Dat zelfde geldt voor landen ver van de evenaar, waar de uv-straling van de zon lager is.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek werd de huid van 24 gezonde personen blootgesteld aan uv A-straling met behulp van zonnebanken. Dit gebeurde in twee sessies van twintig minuten. In de tweede sessie voelden de deelnemers alleen de warmte van de lampen. De uv-straling werd geblokt.

Uit de studie blijkt dat UV A-straling de bloedvaten verwijdt, de bloeddruk verlaagt en de hoeveelheden stikstofmonoxide in de bloedcirculatie verandert. Dit doet het zonder de hoeveelheid vitamine D in het lichaam te beïnvloeden. Vervolgexperimenten suggereren dat vooral de voorraad stikstofmonoxide in de bovenste lagen van de huid een rol speelt bij deze effecten.
 

Bron 
  • Science Daily