Koken met courgette

Hoe kleiner, hoe smaakvoller

Getty Images

Of je hem nu grilt of bakt, deze groente past dankzij zijn neutrale smaak bij allerlei gerechten. Hoewel het van oorsprong in Nederland echt een zomerproduct is, is dit broertje van de komkommer het hele jaar door te koop. Zo kook je met courgettes.

Courgette is een vruchtgroente die lid is van de komkommerfamilie (cucurbitaceae). Hij is niet alleen verwant aan de komkommer, maar ook aan de augurk, pompoen en meloen. In elke supermarkt vind je de de donkergroene, langwerpige variant van 20-25 centimeter. Daarnaast kom je wel eens bolcourgettes – de naam zegt het al: courgettes met een bolle vorm – en lichtgroene en gele variëteiten tegen.[ITEMADVERTORIAL]

Deze courgettesoorten hebben allemaal dezelfde, tamelijk neutrale smaak. Maar: hoe kleiner de courgette is, hoe smaakvoller. Hoewel ze in Nederland al vanaf een lengte van 7 centimeter geoogst worden, is het even zoeken naar deze kleintjes. Bij een groenteboer of Turkse supermarkt kun je ze wel tegenkomen.

Net als andere groenten, bevatten courgettes weinig calorieën, maar wel veel vezels en voedingsstoffen.

Kopen en bewaren

Courgettes zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In de wintermaanden, van november tot en met februari, moeten ze wel uit het buitenland komen. De planten zijn niet bestand tegen de vorst. Pas in juni kunnen ze daarom in Nederland in de volle grond groeien.

Kies stevige courgettes met een gave schil, zonder butsen en zachte plekken, maar met een heel kroontje. Bewaar ze het liefst in een koele voorraadkast bij 12 à 15 graden Celsius, zodat ze nog narijpen. Op warme zomerdagen is de groentela van de koelkast het beste alternatief. Ze blijven ongeveer een week goed.

Je kunt de groente ook in de vriezer bewaren als je deze eerst kookt of een paar minuten blancheert. Een andere optie is de courgette raspen, er zo veel mogelijk vocht uitdrukken en de rasp invriezen. De smaak gaat dan wel wat achteruit. 

Moestuin

Beschik je over een lapje grond? Courgettes kweek je vrij eenvoudig zelf. Als je in mei zaadjes in potten plant en deze in de vensterbank zet, kun je de plantjes in juni buiten in de aarde of een grote bak zetten.

Courgetteplanten groeien snel en één exemplaar geeft in de zomer tientallen vruchten. Het voordeel is dat je de courgettes uit je eigen tuin kunt oogsten wanneer je ze groot genoeg vindt. Vervolgens verschijnen er weer nieuwe vruchten. Laat ze in ieder geval niet doorgroeien: courgettes groter dan 30 centimeter zijn vaak zo flauw dat zo hooguit nog in de soep kunnen.

Eetbare bloemen

De courgetteplant geeft ook eetbare bloemen die in Italië als delicatesse bekendstaan. Aan de stelen groeien mannelijke bloemen. Deze worden ook wel courgette fioretta genoemd. Ze zijn wat groter en steviger dan de vrouwelijke bloemen en daardoor kun je deze goed vullen en frituren. Aan elke vrucht groeit – als de courgette nog klein is – een vrouwelijke bloem, ook wel courgette fleur genoemd. Vanwege hun opvallende geel/oranje kleur worden courgettebloemen vaak vooral ter decoratie gebruikt.

Wil je de courgettebloemen uit je moestuin gebruiken, dan moet je de wekker zetten. ’s Ochtends vroeg staan de bloemen open, klaar om geplukt te worden. Na een uur of tien verwelken ze. 

Bereiding

Was courgette, schillen hoeft niet. Snijd het kroontje en het kontje eraf en verwijder lelijke plekjes. De zaadjes kun je gewoon eten. Hele grote exemplaren zijn soms wat vezelig en draderig in de kern: verwijder in dat geval het middelste gedeelte.

Vervolgens kun je de groente rauw eten, maar ook grillen, bakken, koken, frituren, vullen, roosteren, stoven of verwerken in een soep of ovenschotel.

11 x courgette

 1. Geroerbakte courgette
 2. Courgette met een kruimellaagje
 3. Gevulde courgette
 4. Penne met zalm en courgette
 5. Courgette-carpaccio
 6. Courgette-aardappelschotel
 7. Courgettesoep met zalm
 8. Courgette met zongedroogde tomaatjes
 9. Bruschetta met gegrilde courgette en Parmezaan
 10. Chocoladecake met courgette
 11. Courgettefritters
   
Auteur 
 • Jolanda Niemantsverdriet